Onneton avioliitto voi altistaa sydänongelmille ja onnellinen liitto puolestaan suojata niiltä. Mikä tätä yhteyttä oikein selittää?
Läheisten ihmissuhteiden yhteys sydänterveyteen on havaittu monissa tutkimuksissa. Sepelvaltimotautia, joka tappaa eniten myös suomalaisia, on vähemmän onnellisesti naimisissa olevilla kuin eronneilla tai sinkuilla.
Vuonna 2014 Journal of Health and Social Behavior -julkaisussa ilmestynyt tutkimus vahvistaa näkemystä: kun yli tuhatta naimisissa olevaa 57–85-vuotiasta miestä ja naista seurattiin viiden vuoden ajan, onnettoman avioliiton havaittiin nostavan sydänsairauden riskiä.
Michigan State Universitysta johdetussa tutkimuksessa kerättiin tietoa osallistujien sydänterveydestä esimerkiksi kyselyin ja laboratoriokokein. Onnettomissa liitoissa oli puolisoiden kesken kritisointia ja vaativuutta, onnellisissa taas tuettiin toinen toista. Sydämen kannalta huonon avioliiton aiheuttamat harmit olivat suuremmat kuin hyvän liiton aiheuttamat positiiviset vaikutukset.
Yhteys avioliiton ja sydänterveyden välillä ei ole yksioikoinen. Utahin yliopiston professorit Timothy Smith ja Bryan Baucom kirjoittavat American Psychologist -lehdessä ilmestyneessä artikkelissa, että monet ominaisuudet, jotka tekevät ihmisistä hyviä ihmissuhteissaan, myös todennäköisesti saavat heidät elämään terveellisemmin. Terveydelle vahingolliset piirteet taas saattavat vaikuttaa myös siihen, ettei ihminen ole naimisissa.
Smith on todennut, että esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen, vihamielisyyden ja pessimismin kaltaiset tekijät, jotka on yhdistetty sydän- ja verisuonisairauksiin, ovat yhteydessä myös ongelmiin läheisissä ihmissuhteissa. Kyse ei ole niinkään siitä, että yksittäinen avioriita saisi aikaan sydänkohtauksen, vaan siitä, millainen stressaava vaikutus jatkuvalla negatiivisella vuorovaikutuksella on.
Avioliiton ja sydänterveyden välistä yhteyttä voi selittää konkreettisesti myös vaikka se, että ahdistuneena ja masentuneena on vaikeampaa esimerkiksi lopettaa tupakointia tai alkaa harrastaa liikuntaa. Ihmiset harvemmin pystyvät tekemään uhrauksia vaativia suuria elämäntapamuutoksia silloin, kun rypevät pohjamudissa.
Sekään ei ole merkityksetöntä, että onnellisissa parisuhteissa olevia luultavasti muistutetaan sinkkua useammin vaikka lääkkeiden ottamisesta tai sairauden seurantakäynneistä.
Suhteeseensa tyytyväiset myös todennäköisesti nukkuvat paremmin kuin jatkuvasti riitelevät, mikä on huomionarvoista siksi, että unihäiriöt on liitetty voimakkaasti sydänterveyteen. Harmonisessa liitossa ei kinastella jatkuvasti, vaan stressaavan työpäivän jälkeen kotona päästään rauhoittumaan ja antamaan verenkiertoelimistölle hengähdystauko.
Asiantuntijoiden mielestä lääkäreiden kannattaisi kiinnittää huomiota myös läheisten ihmissuhteiden ja puolison rooliin sairauden hoidossa. Voidaan ajatella, että joissakin tapauksissa sydänsairaalle voisi olla hyötyä vaikka pariterapiasta.
Miten sydämen vajaatoiminta oirehtii?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.