Yksinäisyys ja sosiaalisten suhteiden vähyys voivat tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa monien sydänoireiden vaaraa. Myös aivoinfarktit ja aivoverenvuodot ovat yksinäisillä tavallista yleisempiä, Heart-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa analysoitiin uudelleen 23 aikaisemman tutkimuksen aineistot.
Tulosten perusteella yksinäiset ja itsensä sosiaalisesti eristyneiksi kokevat saavat kolmanneksen todennäköisemmin sydänoireita kuten sydänkohtauksen, rasitusrintakipuja tai jonkin aivoverenkiertohäiriön. Tämä havaittiin verrattuna sosiaalisesti paremmassa tilanteessa oleviin 3–21 vuoden seurantojen aikana.
Yksinäisyyteen liittyvät sairastumisriskit ovat merkittäviä, sillä tutkijoiden mukaan ne ovat samaa tasoa kuin esimerkiksi ahdistukseen ja kovaan stressiin liittyvät riskit. Yksinäisyys ja sosiaalisten suhteiden vähyys on aiemminkin yhdistetty terveysongelmiin ja myös suurentuneeseen kuolleisuuteen. Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Psyykkisten selitysmallien lisäksi vaikutukset voivat liittyä haitallisiin elämäntapoihin.
Tutkijat huomauttavat, että tutkimusten menetelmällisistä rajoitteista johtuen nyt julkaistuista tuloksista ei voi päätellä johtuvatko havaitut riskit vain ja ainoastaan yksinäisyydestä ja sosiaalisten suhteiden vähyydestä. Yksinäisyyden vähentäminen voisi kuitenkin parantaa lukuisten ihmisten terveyttä joka tapauksessa.
Analysoituihin tutkimuksiin oli osallistunut yli 180 000 aikuista, jotka sairastivat seurantojen aikana yhteensä 4 600 sydänoiretta ja 3 000 aivoverenkiertohäiriötä.
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Yksinäisyyden yllättämät
Kenestä tahansa voi tulla yksinäinen. Ripsa Koskinen-Papusen dokumentissa oman tarinansa kertovat vakavasti sairaan lapsen yksinhuoltajaäiti, nelikymppinen sinkkunainen, suosittu rokkari, 11-vuotias tyttö sekä eronnut, eläkkeelle jäänyt muurari. Miten ahdistavalta yksinäisyys voi tuntua ja miten sen kanssa voi elää?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.