Tutkimus: Dementiariskiin vaikuttaa, onko naimisissa, sinkku, leski vai eronnut

sivuprofiili
Naimisissa olevien ja eronneiden dementiariski on samaa kokoluokkaa, sinkkujen ja leskeytyneiden suurempi. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 08.03.2018 06:15

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Naimissa olevat – ja eronneet – voivat tuoreen tutkimuksen perusteella säästyä dementialta todennäköisemmin kuin ikänsä sinkkuna elävät tai leskeytyneet. Vaikutus selittynee sosiaalisilla seikoilla sekä elämäntavoilla.

Tuoreet havainnot perustuvat 15 tutkimuksen ja yli 800 000 osallistujan tietoihin. Kun tutkimusten aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, tutkijat havaitsivat sinkkujen sairastuvan dementiaan 40 prosenttia todennäköisemmin ja leskeksi joutuneiden 20 prosenttia todennäköisemmin kuin aviossa olevien.

Eronneiden dementiariski oli samaa kokoluokkaa kuin aviossa olevien.

Brittitutkijoiden havainnot vahvistavat näyttöä avioliiton ja pitkien parisuhteiden terveysvaikutuksista, mutta ne eivät paljasta, mistä yhteydet tarkalleen johtuvat.

Todennäköisesti taustalla on yhden yksittäisen tekijän sijasta monia seikkoja, jotka yhdessä selittävät ilmiön. Vakaassa parisuhteessa olevat muun muassa elävät keskimäärin terveellisemmin kuin yksinelävät. Lisäksi heidän sosiaalinen elämänsä saattaa olla vilkkaampaa, minkä tiedetään suojaavan dementialta.

On myös todennäköistä, että terveysseikat ja elintavat vaikuttavat siihen, ketkä ylipäätään päätyvät naimisiin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Hajamielinen vai muistisairas? Video alla

Mistä muistisairauden tunnistaa? Miksi lääkäriin menoa ei kannata viivytellä? Mitä voi tehdä, jos läheinen kieltäytyy menemästä muistitestiin? Miten muistisairauden etenemistä voi hidastaa? Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall perehdytti aiheeseen Hyvää Elämää -ohjelmassa huhtikuussa 2017.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Dementia