Suomalaiset oopperalaulajat ovat alansa formulatähtiä maailmalla. Pohjoinen eksotiikka puree, mutta kilpailu vain kiristyy. Savonlinnan oopperajuhlilla esiintyvät huippumme jakavat auliisti oppejaan nuorille, jotta menestyksemme jatkuisi.
Laitilassa syntynyt 38-vuotias basso Mika Kares on kiertänyt maailmaa jo 14 vuotta ja ura on nousussa. Kareksen nuoruuden unelma oli päästä laulamaan maailman suuriin oopperataloihin. Se on totta, seuraava polku johtanee kohti suuria päärooleja.
Mutta juuret ovat yhä Suomessa. Hän vaalii taiteellisena johtajana kahta kesäistä festivaalia, Eurajoella ja Raumalla.
– Viime vuonna olin 330 päivää maailmalla, mutta haluan vaikuttaa suomalaisen kulttuurin hyväksi. Oopperan tilanteemme on nyt hyvä, mutta maailmalla mennään kovaa vauhtia eteenpäin. Estradeille pyritään nykyisin hyvin valmiina laulajina. Nyt Suomessa olisi hyvä oivaltaa, että töitä on tehtävä entistä enemmän, jotta pysytään vauhdissa mukana.
Pohjoisen taivaan alta kajahtaa!
Kareksen mukaan suomalaisuus on monella tapaa etu. Pieni pohjoinen kansa kiinnostaa - ja perimäkin näyttää tuottavan hyvää.
– Me olemme eksoottisia eurooppalaisille ja vielä enemmän amerikkalaisille tai aasialaisille. Ja meillä tuntuu olevan täällä sellainen geeniperimä, joka synnyttää hyvän äänimateriaalin omaavia laulajia.
Jokaisen on löydettävä oma paikkansa, näin miettii myös 37-vuotias sopraano Tiina-Maija Koskela, jota odottaa pian huippurooli Amsterdamin oopperan Lentävässä hollantilaisessa.
– Tämä tie vaatii monta hikistä laulutuntia, hyvät tukijoukot sekä uskon omaan tekemiseensä, miettii Koskela.
Oopperalaulaja on moniosaaja
Myös yksinäisyyttä on siedettävä, kun maailmalla solistina matkustaa; sekä jatkuvia kilpailun paineita. Näin luettelee sopraano Johanna Rusanen-Kartano, joka koki Savonlinnassa harvinaisen hetken. Hän esiintyi Aulis Sallisen Kullervossa yhdessä veljensä Ville Rusasen kanssa. He kiertävät maailmaa koko ajan ja tapaavat harvoin.
Veljen mukaan menestyjän pitää olla moniosaaja.
– Täytyy osata näytellä, löytää hyvä manageri - ja tuuriakin pitää olla. Ja pitää olla hyvä laulaja, hymyilee Ville Rusanen.
Savonlinnassa hehkui Giuseppe Verdin Rigoletton pääroolissa vasta 29-vuotias sopraano Tuuli Takala, joka on nousukiidossa. Usko itseensä, oikeanlainen yhdistelmä nöyryyttä ja ylpeyttä sekä armoton työnteko! Takala allekirjoittaa nämä - sekä lisää yhden ainutlaatuisen vahvuuden Suomessa.
Koulutus - kisällit mestarien opissa
– Totta kai! Olen saanut aivan loistavan koulutuksen Suomessa ja se on ollut pohja tälle kaikelle.
Johanna Rusanen-Kartano katsoo valoisasti tulevaisuuteen.
– Olin valitsemassa Timo Mustakallio-kilpailun finalisteja ja hämmästelimme, miten taitavia ja teknisesti valmiita nuoria on paljon. Ja hyvää opetusta saa muuallakin kuin Helsingissä. Muutama kilpailija tuli Oulusta, jossa opettaa Soile Isokoski.
– Tämä on mestari-kisälli -ammatti. Itsekin opetan nykyisin, jotta voin jakaa osaamista nuoremmille.