OP: Suomen talouskasvu jatkuu hyvänä ja laaja-alaisena

Lehtikuva
Julkaistu 22.08.2017 10:18

MTV UUTISET – STT

OP:n ekonomistit arvioivat, että Suomen talouskasvu voi pysyä hyvänä pitkään. Ensi vuonna kasvu jatkuu yhä laaja-alaisempana, ja maailmantaloudessa myös vuosi 2019 näyttää hyvältä, ellei tule yllätyksiä.

Vienti ja investoinnit ovat Suomessa suurimmat kasvuajurit.

– Investoinnit nousevat hyvälle tasolle, itse asiassa mitalisijoille 1990-luvun laman jälkeen, arvioi OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

OP ennustaa, että Suomen talous kasvaa tänä ja ensi vuonna 2,5 prosenttia. Lukuja on hilattu ylöspäin kevään ennusteesta.

Heiskanen odottaa, että Suomi pystyy täyttämään ensi vuonna EU:n asettamat kriteerit julkisen talouden alijäämästä ja velasta. Julkisen talouden alijäämä on täyttänyt jo pitkään EU:n vaatimukset, mutta julkisen talouden velkaa on yhä enemmän kuin 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Tilanne ei ole auvoinen, vaikka suunta on oikea.

– Olemme vasta kapuamassa kuopasta, Heiskanen muistuttaa.

Hän varoittaa, ettei kestävyysvaje ei ole hävinnyt minnekään ja noususuhdanteessa pitäisi kerätä puskureita pahan päivän varalle.

Kotitalouksien käytettävissä olevien reaalitulojen OP arvioi nousevan tänä ja ensi vuonna parin prosentin vauhdilla. Palkkaliukumat tukevat reaalitulojen kasvua.

– Palkankorotuksissa oletuksemme on 0,5 prosenttia, Heiskanen kertoo.

Valmiutta antaa aikaa

Nuorten ikäluokkien heikko työllistyminen on Suomen talouden suuria ongelmia. Alle 35-vuotiaiden työllisyysaste mataa alle 60 prosentissa, kun tätä vanhempien työllisyysaste on reippaasti hallituksen asettaman 72 prosentin tavoitteen yläpuolella.

Samalla paikoin esiintyy pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta.

– Ammattitaitoista työvoimaa ei tupsahda ilman, että siitä huolehditaan pitkäjänteisesti, Heiskanen sanoo.

Hänen mukaansa katseet kääntyvät yrityksiin hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen ohella. Yrityksissä pitäisi olla valmiutta antaa nuorille aikaa kehittää ammattitaitoaan.

– Tarvitaan asennemuutosta ammattitaitoisen työvoiman kasvattamiseksi.  

Tuoreimmat aiheesta

Talous