Danske Bank: Suomen taloudessa useita valopilkkuja

Danske Bank pitää suhdannekatsauksessaan ennusteensa Suomen talouskasvusta ennallaan.

Pankki ennustaa, että Suomen talous kasvaa loppuvuonna, vaikka koko vuoden bruttokansantuotteen arvioidaan supistuvan 0,4 prosenttia. Ensi vuodelle pankki ennustaa 1,8 prosentin kasvua.

Danske Bank näkee Suomen taloudessa useita valopilkkuja. 

Se toteaa tiedotteessaan, että esimerkiksi palkat nousevat kuluttajahintoja nopeammin, mikä mahdollistaa ostovoiman paranemisen. Korkotason laskun se katsoo hyödyttävän koko taloutta.

– Korkotason laskusta voi iloita, vaikka itsellä ei lainaa olisikaan. Se lisää ostovoimaa, painaa alas valtion korkokuluja ja helpottaa yritysten investointeja, sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tiedotteessa.

Työttömyyden uskotaan nousevan edelleen

Työttömyyden Danske Bank ennustaa olevan tänä vuonna 8,3 prosenttia ja ensi vuonna 8,0 prosenttia. Kuoppamäki toteaa, että työttömyys on noussut ja sen uskotaan nousevan edelleen hieman nykyisestä.

– Kuluttajien työllisyyshuoli myös jarruttaa tekemästä isompia hankintoja. Jos talous lähtee kasvuun, niin tämä talouden vastatuuli kuitenkin heikkenee ajan kanssa.

Kuoppamäki sanoo, että vaikka julkisen sektorin tiukka finanssipolitiikka on tarpeellista, pitää pidemmällä aikajänteellä löytää Suomen talouteen kasvua tukevia elementtejä.

– Edullisen sähkön ympärille muodostuvat investoinnit ovat yksi selkeä mahdollisuus, mutta sen lisäksi toinen kasvun lähde voisi olla palveluvientiin panostaminen. Suomi tarvitsee investointeja aineettomaan pääomaan.

Lue myös:

    Uusimmat