Kolmekymppinen Omos "Opa" Okoh on entinen huumekauppias, joka vapautui juuri hiljattain vankilasta ja nilkkapannasta. Opa halusi rikolliseksi jo nuorena, mutta nyt hän sanoo, ettei kannusta ketään rikolliselle uralle.
Opa on syntynyt Suomessa, mutta hänen vanhempansa ovat ulkomaalaisia. Maahanmuuttajataustaista poikaa kiusattiin pienenä ja Opa päätti jo nuorena, että hänestä tulee rikollinen.
– Aloin ihannoimaan sitä, että on kova ja pärjää. Ryhdyin kuuntelemaan todella paljon räppiä ja siellä oli sanoituksia, joissa ihannoitiin rikollisuutta. Ennen kuin olin teini, ihannoin rikollista elämää, Opa kertoo Rikospaikan haastattelussa.
Opasta tuli huumekauppias. Hänet on tuomittu useita kertoja törkeistä huumausainerikoksista ja yhdestä ampuma-aserikoksesta. Vankilaan hän joutui ensimmäisen kerran 21-vuotiaana.
Opa on istunut vankilassa yhteensä kuusi vuotta elämästään. Hänellä on myös jr-merkintä, eli merkintä järjestäytyneestä rikollisuudesta.
Lue myös: Järjestäytyneen rikollisuuden jäsen kiristi kymmeniätuhansia euroja – tunkeutui aseistettuna ja naamioituneena kiristettyjen kotiin
Ei enää rikoksia
Nyt Opa on päättänyt, että rikokset ovat taaksejäänyttä elämää.
– Aikaisemmin ihannoin rikollista elämää ja vankilaa, mutta jossain vaiheessa tajusin, että ei sillä ole minulle enää mitään annettavaa ja kyllästyin. Rikollinen maailma ja muut vangit eivät ole mitään hienoa. Vankilat ovat yleensä täynnä puliukkoja ja narkomaaneja. Siellä on paljon ihmisiä, joiden kanssa ei rehellisesti halua olla tekemisissä, Opa kertoo.
Opa tuntee yhä paljon rikollisia, mutta hän aikoo silti pysytellä itse erossa rikoksista.
– Yritän tasapainottaa niin, että minulla on paljon niin sanottuja normaaleja kavereita, jotka eivät tee rikoksia, mutta olen silti tekemisissä ihmisten kanssa, joihin olen tutustunut vankilassa. Ymmärrän, että olen altis rikoksille, mutta en halua, että se määrittää koko elämääni.
Millaista on olla vankilassa maahanmuuttajataustaisena ihmisenä? Mitä Opa katuu rikolliselta uraltaan ja mitä hän ajattelee Suomen katujengeistä? Katso koko haastattelu videolta:
8:49