Poliisiylijohtaja kertoi MTV:lle keinot Ruotsista ujuttautuvia järjestäytyneitä rikollisjengejä vastaan: "Pitää tehdä kaikkemme, ettei tilanne mene samanlaiseksi"

3:51imgMTV Uutisextrassa vieraillut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi, miten Suomi voisi välttyä Ruotsin tilanteelta.
Julkaistu 10.02.2023 20:10
Toimittajan kuva
Rebekka Härkönen

rebekka.harkonen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Järjestäytyneiden rikollisjengien ujuttautuminen Ruotsista Suomeen voidaan torjua valppaudella, hyvällä tiedustelutoiminnalla ja saumattomalla yhteistyöllä Ruotsin poliisin kanssa.  Näin sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen MTV Uutisextran haastattelussa.

Poliisilla on viitteitä siitä, että Ruotsin järjestäytynyt rikollisuus pyrkii levittäytymään Suomeen. Syynä on pääsääntöisesti huumekauppa.

Kuluvalla viikolla Helsingin käräjäoikeudessa alkoi huumeoikeudenkäynti, jonka taustalla on kansainvälisen rikollisryhmän pyrkimykset laajentua Suomeen. Poliisi onnistui torppaamaan jengin pyrkimykset ja nyt ryhmän touhuja puidaan oikeudessa.

Kolehmaisen mukaan poliisi tekee aktiivisesti töitä sen eteen, että Ruotsin rikollisryhmät eivät pääsisi rantautumaan Suomeen.

– Keskeinen keino on hyvä tiedustelutoiminta ja siihen liitännäisenä viranomaisyhteistyö. Meillä on onneksi Ruotsin poliisin kanssa erinomainen ja toimiva yhteistyö ja sitä kautta saamme jo ennakollisesti tietoa jengien liikkeistä, Kolehmainen kertoo.

– Näin voimme aloittaa omat vastatoimet ja mitoittaa ne riittäviksi.

Lue myös: MTV oikeudessa: Kansainvälinen jengioikeudenkäynti Helsingissä alkoi tiukkojen turvatoimien ympäröimänä – turvalissa poliiseja, näköesteet ja tiukka kuri

Jengejä saatu rikosvastuuseen

Poliisiylijohtajalla ei ole aukotonta arviota siitä, onko Suomen maaperälle pyrkivät rikollisjengit onnistuttu torjumaan täysin.

– Olemme kuitenkin saaneet rikosvastuuseen niitä jengejä, jotka vat yrittäneet tänne. Viittaan esimerkiksi parin vuoden takaiseen järjestäytyneeseen rikollisryhmään, joka yritti tänne ja joka saatiin torjuttua, Kolehmainen kertoo.

Toinen esimerkki on parhaillaan oikeudessa puitava huumevyyhti.

– Mutta koko ajanhan siinä pitää olla hereillä ja saumaton yhteistyö Ruotsin poliisin kanssa on oltava ihan jokapäiväistä.

Suomen poliisi seuraa jatkuvasti Ruotsin tilannetta. Kolehmaisen mukaan jatkuvat ampumistapaukset ja räjähdykset naapurimaassa kertovat huolestuttavasta tilanteesta.

Lisää poliiseja

Kolehmaisen mukaan viime vuonna Ruotsissa ammuttiin hengiltä kadulle yli 60 ihmistä. Hän pitää määrää täysin käsittämättömänä ja kysyy, haluammeko Suomessa samanlaisen tilanteen.

– Aina sanotaan, että Ruotsissa tapahtuvat asiat tapahtuvat viiden vuoden aikajänteellä meillä, mutta tietystikään se ei ole ihan näin yksiselitteistä, Kolehmainen sanoo.

– Joka tapauksessa Ruotsin tapahtumat ovat sellaisia indikaattoreita, jotka meidän pitäisi ottaa vakavasti ja tehdä kaikkemme, ettei meillä tilanne mene samanlaiseksi.

Ruotsissa on noin 10 miljoonaa asukasta ja 20 000 poliisia. Nyt poliisien määrää ollaan nostamassa siellä 30 000 poliisiin.

Kolehmainen sanoo, että Ruotsin tilanne on päässyt niin vaikeaksi, että tilanteen tasoittaminen voi olla todella vaikeaa ja viedä vuosia. Siksi Suomen pitäisi ajoissa valmistautua vastaaviin ongelmiin kuin minkä kanssa naapurimaa painii.

– Pitämällä poliisin operatiivinen kyky riittävänä, eli suomeksi sanottuna tarvitsemme lisää poliiseja Suomeen. Lisäksi meidän pitää taata, että meidän lainsäädäntö on kunnossa ja tarkoituksenmukainen, hän listaa.

– Tietojenvaihto viranomaisten välillä pitää olla saumatonta. Ja lisäksi viranomaisten ja järjestöjen ja kansalaisten välinen yhteistoiminta.

Lue myös: Poliisi: Kansainvälinen järjestäytyneen rikollisuuden ryhmä yritti perustaa alaosaston Suomeen

Kansainvälinen amfetamiiniliiga toi Suomeen 4 miljoonan edestä huumeita – Hollannin poliisi raportoi rikollisten liikkeistä Suomeen reaaliajassa

Tuoreimmat aiheesta

Järjestäytynyt rikollisuus