Meno kouluissa on entistä villimpää – tältä näyttää, kun opettajat ottavat tappelijoiden roolin: "Lopeta! Irti"

Miten koulujen henkilökuntaa koulutetaan uhkatilanteisiin? 8:10
Miten koulujen henkilökuntaa koulutetaan uhkatilanteisiin?

Turvallisuuskoulutusten määrä kouluissa on lisääntynyt merkittävästi. Opettajat saavat koulutusta muun muassa riehuvan oppilaan taltuttamiseen.

Riitapukarit erotetaan toisistaan Nurmijärven Yhteiskoulussa.

– Nyt pitää lopettaa. Lopeta! Irti. Nyt ihan rauhassa.

Onneksi tässä vain harjoitellaan. Opettajat ovat ottaneet tappelijoiden roolit.

– Tässä koulutuksessa haetaan henkilökohtaisia turvallisuustaitoja ja turvallisuuskulttuuria, jotta meidän koko porukka osaa uhkatilanteissa toimia yhdenmukaisesti, sanoo Nurmijärven Yhteiskoulun rehtori Mikko Jordman.

25 vuotta rehtorina toiminut Nordman on nähnyt koulumaailman muutoksen. 

– Meillä on entistä enemmän polarisoitunut porukka. On paljon niitä, jotka voivat tosi huonosti ja paljon niitä, jotka voivat tosi hyvin. Tavallinen keskiporukka on hävinnyt.

Koulutuksia moninkertainen määrä

Poliisihallituksen hyväksymä voimankäytönkouluttaja Janne Ahonen on tarjonnut turvallisuuskoulutuksia 90-luvun lopulta asti. 

Hänen työnsä on lisääntynyt merkittävästi vuoden aikana. Pelkästään syksyn aikana hän kouluttaa noin 2500 opettajaa ja koulunkäynnin avustajaa eri puolella Suomea.

– Aikaisempina vuosina on ollut joitakin kymmeniä koulutuksia vuodessa. Nyt yhteensä lukuvuoden aikana päästään sataan koulutukseen eli ihan poikkeuksellisia määriä, sanoo Ahonen.

– Opettajat oppivat, miten puuttua turvallisesti tilanteisiin, joissa opettajaan tai koulunkäynnin ohjaajaan kohdistuu väkivaltaa tai sitten oppilaat keskenään ovat väkivaltaisia toisiaan kohtaan.

"Ei pelota"

Vaikka vakavia väkivaltatilanteita, kuten viimekeväinen Viertolan koulun ampuminen, tapahtuu vain harvoin, väkivalta on kuitenkin läsnä koulujen arjessa. 

Harjoituksessa mukana olevat opettajat kertovat rauhattomuuden luokissa lisääntyneen. Pelkoa he eivät kuitenkaan tunne.

– Viime lukuvuonna sattui tilanne, missä olin onneksi vaan silminnäkijänä. Kaksi vahvempaa miesopettajaa tuli lopettamaan sen. Jouduin käskyttämään siinä tilanteessa, kertoo ruotsin ja englannin aineopettaja Outi Kulmala.

– Olen joutunut ohjaamaan oppilaan ulos koulutunnilta selästä ohjaten, sanoo liikunnan ja terveystiedon opettaja Neea Salo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Molemmat ovat ensimmäistä kertaa mukana koulun turvallisuuskoulutuksessa. Opettajankoulutuksessa sitä oli vain vähän.

– Hyvin pienesti. Jäi aukko, sanoo Salo.

– Peräänkuulutan kuitenkin myös sitä, että on niitä sanallisia taitoja. Niitä tulee käyttäneeksi lähes päivittäin, lisää Kulmala.

Nurmijärven Yhteiskoulun rehtorin mukaan koulut eivät ole sen turvattomampia paikkoja kuin ne ovat koskaan olleet. 

– Samaan aikaan pitää realistisesti sanoa se, että kun me kokoamme satoja nuoria samaan paikkaan, siellä voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, rehtori Mikko Nordman sanoo.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat