Uuden palkkausjärjestelmän kokeilu herättää hämmennystä opettajien keskuudessa. Onko Opettajien Ammattijärjestö lähtenyt sopimaan kuntatyönantajan kanssa uutta työaikamallia, joka voi heikentää palkkoja? OAJ:n johto saa nyt rauhoitella jäseniään: kyseessä on kokeilu – ja jos jäsenistö vastustaa, uutta työaikamallia ei oteta käyttöön.
Opettajien palkkaus perustuu nykyisin vahvasti opetusvelvollisuuteen, eli viikoittaisten oppituntien määrään.
Jos opetusvelvollisuus on vaikkapa 20 tuntia ja opettaja joutuukin opettamaan 24 tuntia viikossa, hän saa jokaisesta neljästä tunnista ylityökorvauksen.
Nyt kokeillaan vuosityöaikaa, yhteensä 1520 tuntia vuodessa. Tähän vuosityöaikaan on leivottu sisään kiinteä parin tunnin ylityökorvaus.
"Aineenopettajille katastrofi"
– Tämähän olisi aineenopettajille katastrofi, napauttaa helsinkiläinen äidinkielenopettaja Juho Vehviläinen. Hän on OAJ:n valtuuston jäsen.
– Ei ole mikään temppu nostaa opetusvelvollisuutta vaikkapa viidellä tunnilla. Ollaan jo pakkasen puolella, kun ylityötuntilisät poistetaan.
Kokeilu on vapaaehtoinen. Yhdeksän koulua ja 200 opettajaa koko maassa on äänestänyt kokeilun puolesta.
Kokeilua jatketaan vuoteen 2023, ja mukaan voidaan ottaa vielä uusia kouluja. Helsingissä on kaksi kokeilukoulua, molemmat ala-asteita. Lausunnot kokemuksista antaa työnantajan edustaja.
– Tietysti muutama yhtenäinen peruskoulu olisi saanut lähteä mukaan, mutta meillä on nyt kaksi hyvää koulua, joista saamme kokemuksia, kertoo Helsingin kaupungin perusopetusjohtaja Outi Salo.
– Suurimmalla osalla palkka on noussut, osalla pysynyt ennallaan ja osalla vähän laskenut. Mutta näiden koulujen palkkabudjetti on kasvanut.
Vehviläisen mukaan pienissä alakouluissa luokanopettajilla systeemi voi toimiakin, mutta aineenopettajien palkka uhkaa laskea.
– En minä tätä vastustaisi, jos tietäisin, että tällä on kannatusta. Ei muutaman koulun perusteella voi vetää isompia johtopäätöksiä.
Mitä OAJ lopulta sopinut työnantajan kanssa?
Juho Vehviläinen on kunnostautunut bloggaajana, joka arvostelee liittoaan kärkkäästi. Hänen kirjoituksensa ovat värikästä luettavaa.
Valtuutettu moittii liittonsa johtoa elitismistä ja opettajien arjen unohtamisesta – ja työnantajan kanssa flirttailusta.
– En yhtään ihmettele, että Kuntatyöantajana (KT) tätä ajaa, koska sehän haluaa säästöjä. Mutta oman liittoni roolia ihmettelen. Nykyinen valtuusto on liian hiljainen.
OAJ on neuvottelut kokeilusopimuksen KT:n kanssa, mutta liitosta kiistetään tiukasti huhut minkäänlaisesta kassakaappisopimisesta.
– KT:n tahtotila voi olla, että kokeilu muuttuisi käytännöksi. Mutta me olemme ammattiliitto ja meillä on ihan eri näkökulma, vakuuttaa OAJ:n varapuheenjohtaja Petri Kääriäinen. Hän on myös luottamusmies jyväskyläläisessä koulussa, jossa kokeilu on meneillään.
– Analysoimme kokeilun tulokset tarkasti. Jos kokeiluun ei saada enempää kouluja, ei tällaisen perusteella voi päätöksiä tehdä, vakuuttaa Kääriäinen.
Ei sovita mitään yli jäsenten enemmistön tahdon
Juho Vehviläisen mukaan OAJ ei silti ole kuunnellut riittävästi kritiikkiä. Tästä merkkinä on kuulemma se, ettei Opettaja-lehti julkaise kriittisiä kirjoituksia. Viime kevään lehdessä julkaistiin kysely, johon vastasi 109 opettajaa.
Yli puolet kertoi, että työn kuormitus on lisääntynyt eikä työajan seuranta toimi. Samalla 80 prosenttia vastanneista kertoi, että työn vapaus on säilynyt, vaikka raamina on tuo 1520 tuntia.
– OAJ huomioi kritiikin. Opettaja-lehteen kaikki kriittiset kirjoitukset eivät vain mahdu, kommentoi varapuheenjohtaja Kääriäinen.
Kääriäinen myöntää, että nykyinen kokeilusopimus vaatisi kovinkin viilailua, jos sitä koskaan käyttöön otettaisiin. Hän kertoo tietävänsä ammatillisia opettajia koskevia tapauksia, joissa palkka on laskenut, koska työnantaja ei ole soveltanut kokeilua oikein tai on leikannut suuria ylituntimääriä.
– Emme tietenkään ole ajamassa käyttöön vuosityöaikaa, joka laskisi palkkoja, hän vakuuttaa.
Lähteekö AOJ neuvottelemaan KT:n kanssa palkkausjärjestelmän uudistamisesta pysyvästi; tämä ratkeaa 2023. Tällöin OAJ on jo valinnut uuden hallituksen ja valtuuston.
Juttua päivitetty 15.9. kello 17.53: Kääriäinen kertoo tietävänsä ammatillisia opettajia koskevia tapauksia, joissa palkka on laskenut, koska työnantaja ei ole soveltanut kokeilua oikein tai on leikannut suuria ylituntimääriä.