Opi minuutissa viiniasiantuntijaksi – huippusommelierikin kyynelehti viinin takia: "Siinä kohdassa enkelkuoro lauloi korvissani"

2:11img
Julkaistu 30.10.2018 15:23
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Eilen valittiin Suomen edustaja Belgiassa pidettäviin Sommelierien MM-kilpailuihin. Tiukassa kilpailussa voittajaksi selvisi tänä vuonna ravintolapäällikkö Markku Niemi Pastiksesta.

Kolme vuotta sitten Suomi sijoittui MM-kisoissa peräti seitsemänneksi.

Suomen Sommelier yhdistyksen puheenjohtajan Samuil Angelovin mukaan Suomessa on koko joukko huippuammattilaisia ja viineihin hyvin perehtyneitä harrastajia.

– Sommelierin tehtävä on yhdistää asiakkaan halut ja keittiömestarin ajatus.  Suomessa on jäätävän hyvä potentiaali MM-kilpailuja silmällä pitäen, sillä me tunnemme viinejä jopa paremmin kuin sommelierit niissä maissa, joissa viinejä viljellään. Suomessa viinejä pääse maistelemaan laajemmin kuin varsinaisissa viinimaissa, kertoo Angelov.

Maisteluosuudessa tunnistettiin vesiäkin

Suomen karsinnoissa oli viisi kilpailijaa. Karsinta koostui teoriaosuudesta, jossa oli 60 kysymystä. Maisteluosuus koostui viinien, oluiden ja alkoholin tunnistamisen lisäksi vesien tunnistamisesta. Kilpailijoiden tuli erottaa toisistaan peräti kahdeksan mineraalivettä.

– Jotta laajasti voi hallita kaiken mitä ravintolassa tarjotaan, pitää lukea ja maistaa, mutta siihen tarvitaan kunnianhimoa oppia kaikkea uutta koko ajan. Tärkeintä on tietenkin intohimo, lisää Suomen MM-edustajaksi valittu Markku Niemi.

Tänä vuonna kilpailuihin osallistui kolme naista ja kaksi miestä. Kolme vuotta sitten Suomea edusti Argentiinassa Heidi Mäkinen Tampereelta.

Näin teet vaikutuksen pöytäseurueeseen

Angelovin mukaan ensimmäisenä voi kysyä viinin rakenteesta.

– Aina kannattaa kysyä siitä rakenteesta eli minkälainen happorakenne tässä viinissä on? Sitten voi kysyä, miten hedelmäisyys, joka tarkoittaa makeutta eli onko viini kuiva vai hedelmäinen, kertoo Angelov.

Angelovin mukaan kolmantena voi kysyä suutuntumasta ja tanniineista.

– Ovatko tanniinit kypsiä vai raakoja? Raakatanniini tulee vihreästä puun oksasta ja kypsä tanniini on samettinen, joka hyväilee suuta, kuvailee Angelov.

Angelov muistuttaa, että kun viinin on tilannut ja pullo on avattu, niin siinä kohtaa voi maistaa, mutta vaikka ei tykkäisi viinistä, niin jos se on kunnossa, sen joutuu maksamaan.

– Tämän päivän asiakkaat tietävät paljon viineistä, sillä meillä on runsaasti hyviä ja asiaan perehtyneitä harrastajia, iloitsee Angelov.

Huippusommelier kyynelehti

Viime vuonna Angelov osti pullon Chateau Margaux-viiniä vuodelta 1934, joka sai miehen kyyneliin.

– Ostin viime vuonna marsalkka Mannerheimin suosikkiviiniä Suomen 100-vuotisen taipaleen kunniaksi - todennäköisesti siitä samasta laatikosta Alkosta, mistä Mannerheimkin.

– Minä olen aina nauranut ihmisille, jotka sanoivat, että enkelkuoro laulaa, mutta siinä kohdassa se lauloi minun korvissani. Se oli täydellistä, toteaa Angelov.

Tuoreimmat aiheesta

Alkoholi