Maija Männistö kaipasi kansantajuista sisältöä viineistä, joten alkoi tuottamaan sitä itse. Männistö jakaa oivalluksia ja kömmähdyksiä liittyen viineihin Instagram-tilillään Viinitollo.
Viiniharrastuksen ei tarvitse olla vakavaa tai tiettyjen raamien mukaista – se voi olla myös lupsakkaa uusien kokemusten hankkimista ja välillä myös suoranaista tolloilua.
Tähän lopputulemaan päätyi myös raumalainen Maija Männistö, 32, joka perusti marraskuussa 2017 Instagramiin Viinitollo-tilin – luonnollisesti viinilasin äärellä.
– Tilanne oli se, että rakastin viinejä, mutta koin, että sellaista minun tasoistani viinisisältöä ei ollut tarjolla. Ajattelin, että voisin sitten itse alkaa tuottamaan sisältöä, Männistö kertoo.
Männistö alkoi esittää ääneen "tyhmiä" kysymyksiä viinistä (todellisuudessa mitkään kysymykset eivät olet tyhmiä), joita hän tiesi myös monien muiden pohtivan.
Lue myös: Oletko maistanut? Legendaarinen italialainen punaviini kuuluu jo lähes yleissivistykseen
Kerran viinitollo, aina viinitollo
Viinitollo-tittelin Männistö on antanut ihan itse itselleen, joskin se on levinnyt nyt käyttöön myös hänen kaveripiirissään.
Marraskuun 2017 jälkeen Männistön viinimatkalla on kuitenkin ehtinyt tapahtua vaikka ja mitä.
Maija Männistö on koulutukseltaan medianomi ja on hypännyt markkinoinnin maailmaan journalistin saappaista. Hän kokee ennemminkin vahvuudeksi sen, että ei ole suorittanut syvällisiä viinikoulutuksia, koska pysyy näin paremmin tavallisten viininrakastajien pulssilla.
Yli 650 Instagram-julkaisua, vuonna 2021 ilmestynyt Viinitollon käsikirja, yhden kauden verran Viinitollo-podcastia sekä palkkatyö viinialalta. Vieläkö Männistöä voi kutsua Viinitolloksi?
– Totta kai! Osaaminen karttuu, mutta edelleenkin nostan täällä töissä kättä pystyyn ja kysyn niin sanotusti tyhmiä kysymyksiä. Vetoan aina siihen, että jos Pikku G on edelleen Pikku G, minä voin olla edelleen Viinitollo. Tollo edelleen ja ylpeä siitä! Winestate-viiniyrityksen social media managerina noin vuoden verran työskennellyt Männistö toteaa.
Viiniala on Männistön mukaan myös sellainen, että mitä enemmän oppii, sitä enemmän ymmärtää, ettei tiedä vielä paljoakaan. Opittavaa olisi loputtomasti.
Lue myös: MTV:n viiniraati maisteli kahdeksan suomalaisjulkkiksen punaviinit – yksi viineistä yllätti täysin
Viinimokia ja oivalluksia
Viinitollon opintomatkaa voi siis seurata Instagramissa, jossa vuorovaikutus seuraajien kanssa on Männistön mukaan ilahduttavan kahdensuuntaista.
Viinitollo saattaa kysyä vaikkapa hyviä ravintolavinkkejä Tampereelle, ja seuraajat saavat puolestaan naureskellen samaistua Männistön yritykseen tehdä viinipullolle kaunis cooleri.
– Yritin jäädyttää vedestä ja kukista viinipullon ympärille cooleria, mutta satuin unohtamaan, että myös viinipullo menee pakastimessa jäähän, Männistö naureskelee.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Kaikkein eniten kysymyksiä Viinitollo saa kuitenkin siitä, kauanko avattu viini säilyy juotavana.
Ajoittain Männistö kertoo ohjeistavansa suuntaa antavia päiviä: viikon tai vajaan viikon, riippuen hieman siitä, paljonko viiniä on jäljellä ja miten sitä säilytetään.
– Samalla olen rohkaissut ihmisiä siihen, että viini ei samalla tavalla pilaannu kuin vaikka jauhelihapaketti. Sitä ei ole vaarallista juoda – jos se suussasi maistuu vielä ihan hyvältä, sitä voi juoda, Männistö toteaa.
Lue myös: Jos viiniä jää yli, älä laita luonnonkorkkia takaisin pulloon – sommelier kertoo syyn
Viinitermit luovat yhteisen kielen, mutta oma kuvailu on aivan yhtä osuvaa
Kehittynyt, viipyvä, harteikas vai juureva?
Männistö kertoo, ettei itsekään oikein täysin vielä hallitse perinteistä viinisanastoa, vaan käyttää ajoittain täysin omia termejään, kuten että viini saa "villasukat pyörimään jaloissa".
Männistö jakaa tilillään mielellään myös ”mokia”, koska ne tarjoavat parhaiten samaistumispintaa.Maija Männistön kotialbumi
– Tämän kanssa olen itsekin tehnyt töitä, koska ajattelin alussa, että on tietty viinisanasto ja sitä pitää noudattaa. Ja kyllä, on tietynlainen sanasto, joka on tehty helpottamaan sitä, että puhuttaisiin osittain samaa kieltä, jolloin viinien vertailu on helpompaa. Mutta väliin saa heittää hyvin itse keksimiään termejä, se on osittain tämän homman suolakin, Männistö vakuuttaa.
Männistö haluaakin painottaa, että viinin makuun vaikuttavat myös fiilis ja seura, jossa viini nautitaan.
– Viini on voinut maistua jossain hetkessä ihan superhyvältä ja mielikuvissasi se on vain parantunut. Sitten korkkaatkin sen vain jonain arkisena torstai-iltana, eikä se maistukaan samalta.
Lue myös: Jontte maisteli 20 Alkon "kyykkyviiniä" ja löysi joukosta halpojen juomien ykköset: "Hinta-laatusuhteeltaan oikein hyviä"
Vinkkejä rennon viiniharrastuksen aloittamiseen
Viiniharrastuksen aloittamiseen ei tarvitse kuin mielenkiintoa. Heti ei tarvitse hypätä syvään päätyyn, vaan aloittaa juuri sieltä, mikä itselleen maistuu.
Männistökin kuvailee itseään entiseksi "siideritytöksi", jonka viinimaku on kehittynyt puolimakeista valkoviineistä punkkuihin ja nykyisiin suosikkeihinsa, roseeviineihin.
Uusia oivalluksia voi saada esimerkiksi viini- ja ruokamessuilta sekä ammattilaisten järjestämistä tastingeista, joissa pääsee maistelemaan rinnakkain erilaisia viinejä.
Männistön mukaan voisi olla hauskaa, jos kaikki ystäväpiiristä toisivat oman lempivalkoviininsä ja sitten sokkotastingissa pitäisi erottaa joukosta se oma.Maija Männistön kotialbumi
Näin viinien välisiä eroja on helpompi hahmottaa kuin koittaa esimerkiksi muistella, miten viime viikkoinen ja tänä viikonloppuna korkattu viini oikein vertautuvat keskenään.
– Samanhenkinen ystäväpiiri on myös ihan mieletön juttu, voitte pitää viininyyttäreitä, järjestää sokkotastingeja ja kokkailla yhdessä, Männistö intoilee.
Jos Viinitolloon törmää kesäisellä terassilla, mitä todennäköisimmin löytyy hänen lasistaan?
– Pink rieslingit ovat loistavia, niistä kyllä nautin. Niissä on tavallaan sekä valko- että punaviinin parhaat puolet samassa paketissa, Männistö kertoo.
Lue myös: Asiatuntija kertoo, miten järjestät viinitastingin – älä tee aloittelijan mokaa: "Maistelu saattaa olla hankalaa"
Lue myös: Jukka on maistanut yli 45 000 viiniä – yksi oli ylitse muiden: "Kaikkien aikojen suosikkini"
Katso myös: Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti
1:16Hanapakatulle viinille eli niin sanotulle viinitonkalle on oikeaoppinen ja yksinkertainen avaamistekniikka.