Heidi Mäkinen on neljäntenä suomalaisena suorittanut viinialan kansainvälisesti arvostetuimman Master of Wine -tutkinnon. Koko maailmassa on vain 390 tutkinnon suorittanutta.
– Haastavinta tutkinnon suorittamisessa oli se, että sille täytyi omistautua kokonaan ja kaiken muun elämän sai laittaa sivuun. Opiskelu oli intensiivistä ja vei kaiken, mitä sille antoi, mutta oli se sen arvoista, Heidi Mäkinen kertoi tällä viikolla Huomenta Suomessa.
Mäkinen muutti opiskelua varten Lontooseen ja tutkinnon suorittaminen kesti kolme vuotta.
Heidi Mäkinen
- Suoritti vaikeimmin saavutettavan gastronomiaan liittyvän ammattitutkinnon Lontoossa
- Läpäisi tutkinnon keskityttyään opiskeluun kolmen vuoden ajan
- On työskennellyt ensisijaisesti tamperelaisravintoloissa sommelierina
- Mäkinen saa Master of Wine-todistuksensa marraskuussa järjestettävässä valmistujaistilaisuudessa yhdessä 13 muun huippuammattilaisen kanssa.
- Suomen muut Master of Wine -tutkinnon suorittaneet ovat Essi Avellan, Taina Vilkuna ja Tuomas Meriluoto.
– Jätin sosiaalisen elämän tänne Suomeen, niin ei ollut häiriötekijöitä, Mäkinen kertoo.
Helmikuun kohdalla Mäkinen ei enää jaksanut laskea maistelemiensa viinien määrää, kun 1 000 viinin määrä ylittyi. Hän arvioi, että maistelee vuodessa jopa 10 000 eri viiniä.
Mäkisen mukaan kuka tahansa voi oppia viininmaistelemiseen.
– Kun aloitin, nenäni ei ollut kauhean herkkä. Olen haistellut ruokakaupassa tomaatteja ja omenoita niitä ostaessani. Kun teen kotona ruokaa, niin haistelen aina raaka-aineita.
Uteliaisuus johdatti Mäkisen viinien maailmaan.
– Mulla oli niin monta kysymystä, kun se viini oli lasissa, enkä osannut vastata niihin. Kaikkein eniten minua kiinnostaa kuitenkin ne ihmiset siellä taustalla. Se on kulttuuria ja historiaa ja olen oppinut valtavasti ruuasta ja maailmasta viinin kautta.
Mäkinen itse pitää eniten raikkaista, viileän ilmanalan viineistä, jotka ovat hapokkaita ja puhdaspiirteisiä.
Tämän hetken trendit
Viinimaailma on koko ajan vähemmän konservatiivinen ja sieltäkin löytyy trendejä. Nuoret käyttävät viinejä jo arkipäivässä, eikä se ole enää juhlakäyttöön, eikä pelkkä viikonloppujuoma, vaan nimenomaan ruokajuoma.
Myös viinitietämys on lisääntynyt Suomessa. Nykyään julkaistaan useampia alan lehtiä, sekä ravintolan henkilökunnalta vaaditaan entistä enemmän.
– Moni asiakas haluaa mennä ravintolaan avoimin mielin ja ottaa viinisuosituksen vastaan.
Ekologisuus näkyy viinimaailmassa esimerkiksi niin, ettei viiniin lisätä hiivoja, entsyymeitä tai kirkastusaineita.
– Tuottajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota siihen mitä tarhoilla tai viinikellareissa tehdään. Ei puhuta pelkästään luomuviljelystä, vaan mietitään esimerkiksi uusiutuvan energian käyttöä.
Lopuksi Mäkinen antaa neuvon ruuan ja viinin yhdistämiseen.
– Tykkään itse siitä, että ottaa sen lempiruuan ja lempiviinin, eikä niin kauheasti mieti sitä niin analyyttisesti.