Opi riitelemään oikein – näin se onnistuu!

"Kuka oli oikeassa? Kuka?"Shutterstock
Julkaistu 07.06.2013 20:45

Riidat ovat osa jokaista toimivaa parisuhdetta. Joissain parisuhteissa riidellään räiskyvästi ja toisissa hiljaa mököttäen. Oikeilla vinkeillä jokainen voi oppia riitelemään siten, että riidat parhaimmillaan vahvistavat parisuhdetta murentamisen sijaan.

Huudetaanko teillä kurkku suorana loukkauksia siten, että peilit helisevät? Onko sinulla pakottava tarve selviytyä jokaisesta riidasta voittajana? Loukkaatko tahallasi kumppaniasi pahimmalla mahdollisella tavalla riidellessänne? Ota selvää, miten teilläkin voidaan oppia riitelemään oikein.

Käyttäkää korvianne, älkää suutanne

Jos tuntuu siltä, että riitatilanteessa tulee useaan otteeseen otettua puheeksi tietyt samat teemat, olisi syytä pysähtyä hetkeksi miettimään mistä on kysymys. Samojen asioiden toistaminen jatkuvasti voi kertoa jostain aivan muusta kuin ilmiselvistä konkreettisista erimielisyyksistä.

– Tutkimuksissa on selvinnyt, että onnettomilla pareilla on tapana toistaa samaa kaavaa riidellessään siksi, että he haluavat epätoivoisesti tulla ymmärretyiksi, eikä se ole kehittävää. Tämä johtaa siihen, että heitellään yksittäisiä puheenvuoroja siten, ettei kyseessä ole dialogi, Kalifornian yliopistossa ihmissuhteita tutkiva tohtori Benjamin Karney kertoo.

Älkää menkö henkilökohtaisuuksiin

Kesken riidan on helppo satuttaa toista sillä ikävimmällä tavalla: nimittäin menemällä henkilökohtaisuuksiin. Tämä ei ole kuitenkaan parisuhteen hyvinvoinnin kannalta missään suhteessa positiivinen ilmiö. Riitaa ei myöskään välttämättä saada ratkaistua helposti, jos tilanteessa tunteita loukataan entisestään.

Kuinka vaikeaa se useille onkaan, olisi riitatilanteissa tärkeää pitää mielessä, millainen vaikutus omilla negatiivisilla kommenteilla voi olla. Riitelyn tarkoitus olisi hyvä pitää mielessä aina kun ilmenee erimielisyyksiä: riitelyssä ei ole kysymys siitä, kuka loukkaa toista pahemmin, vaan siitä, kuinka asiat saadaan ratkaistua molempia osapuolia edes jollain tapaa miellyttävällä tavalla.

Lopettakaa syyllisten etsiminen

"Kuka oli oikeassa? Kuka?"

Kun pariskunta riitelee, ei tarkoitus ole löytää voittajaa tai etsiä syyllisiä. Tämä on yllättävän vaikea pitää mielessä.

– Ihmisille on usein älyttömän tärkeää selvittää, että kuka oli lopulta oikeassa ja tämä häiritsee riidan sopimista ja ratkaisun löytämistä. Konfliktit selviävät nopeammin ja onnistuneemmin silloin kun kummallakaan kumppanilla ei ole pakottavaa tarvetta osoittaa sitä, kumpi lopulta oli oikeassa, Karney kertoo.

Sopu on hyvä aloittaa pohtimalla seikkoja, joista vallitsee yhteisymmärrys. Kun taustalla on edes osittainen yhteisymmärrys, on lopullistakin sovintoa helpompi lähteä rakentamaann.

Te olette pariskunta!

Journal of Marriage and Family -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kumppaniin liittyvien positiivisten seikkojen mainitseminen riitojen aikana johtaa siihen, että muutaman vuoden kuluttua pariskunnat ovat tyytyväisempiä kuin silloin, jos riidat ovat yhtä negatiivisten puheenvuorojen solmua.

– Positiiviset kommentit vahvistavat tunnetta siitä, että kumppanit yhä välittävät toisistaan, rakastavat toisiaan ja ovat omistautuneita parisuhteelle myös huonompina hetkinä, Karney toteaa.

"Vihaan sinua!"

Useimmat ovat olleet korviansa myöten rakastuneita samaan ihmiseen, jota kykenee riitatilanteessa vihaamaan sydämensä kyllyydestä. Tuoreiden tutkimusten mukaan sekä rakkauden että vihan tunteminen omaa kumppania kohtaan on täysin normaalia. Järkevä syy tähän kummalliseen yhtälöön löytyy biologiasta: riidellessä ja rakastuneena samat aivojen alueet ovat aktiivisina. Tämä on hyvä tiedostaa myös siksi, että juuri rakkauden ja vihan kohteisiin on liki mahdoton vaikuttaa itse. Treenaamalla voi kuitenkin saada riidat toimimaan aivan uudella tavalla.

– Riitely voi viestiä siitä, että parisuhde on vahva ja intohimoinen sekä siitä, että kumppanit ovat tarpeeksi vahvoja voidakseen ilmaista myös negatiivisia tunteitaan ilman pelkoa siitä, ettei toinen pysy rinnalla, Make Up, Don't Break Up -kirjan kirjoittanut tohtori Bonnie Eaker toteaa.

Millainen riitelijä olet? Testaa!


Lue myös:

Nämä tavat altistavat erolle: Estä avioero riitelemällä oikein

Muusikkopari Eva & Manu: Riitely puhdistaa ilmaa!

Nämä merkit paljastavat, että on aika erota


AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Womenshealthmag

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle