Parisuhteen yleisin rikkoja: Tämä ongelma voi johtaa eroon – ellet muuta ajattelutapaasi

Tutkija on löytänyt yhden asian, joka toistuu lähes jokaisen eronneen pariskunnan kohdalla. Tämä tieto voi auttaa lukuisia pariskuntia käsittelemään omia ongelmiaan uudesta näkökulmasta. 

Tohtori John Gottman on yksi maailman tunnetuimmista parisuhdeterapeuteista. Hän on viettänyt viimeiset neljä vuosikymmentä selvittääkseen sitä, mitkä ovat pariskuntien yleisimmät syyt avioeroon. Lukuisten tutkimusten jälkeen hän päätyi tulokseen, jossa yksi selkeä kuvio toistuu kaikkien eronneiden parien kohdalla.

Halveksunta.

Moni meistä on joskus tuntenut negatiivisia ajatuksia ja joskus jopa suoranaista inhon tunnetta puolisoaan kohtaan. Tämä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että pariskunta päätyisi eroon. Jokaisen tulisi kuitenkin tiedostaa, kuinka paljon kyseinen käytös voi vahingoittaa suhdetta. Ja ehkä vielä tärkeämpää olisi tiedostaa, kuinka halveksunnan voisi saada loppumaan.

Rakentava keskustelu avainasemassa

Erimielisyydet kuuluvat normaaliin parisuhteeseen, mutta näiden asioiden lipsuminen halveksunnan puolelle ei kuulu terveeseen suhteeseen. Ratkaisevampaa kuitenkin on, millä tavoin pariskunta käsittelee näitä asioita keskenään. Silmien pyörittely tai ylimielisyydet eivät vielä kerro erosta, jos asiat puhutaan halki ja vääristyneet käytösmallit otetaan käsittelyyn.

– Pariskunnilla, jotka eivät keskustele ongelmistaan, on suuri todennäköisyys päätyä eroon, kertoo Gottmanin Instituutin expertti Mike McNulty.

Eroon päätyvät pariskunnat riitelevät usein samoista asioista, joiden käsittely toteutuu aina samalla kaavalla. Suuttuminen, kritiikki, halveksunta ja puolustautuminen ovat eroon päätyvien pariskuntien tyypillisimpiä käyttäytymismalleja. Kun tähän lisää äänen tason ja verenpaineen nousun aiheuttaman fysiologisen tilan, on uuden tiedon vastaanottaminen mahdotonta. Asioista kannattaakin keskustella silloin, kun molemmat osapuolet ovat rauhallisessa mielentilassa.

Kiinnitä huomiota käytökseesi: Pyöritteletkö silmiäsi? Oletko ivallinen tai passivis-aggressiivinen?

Vaikka sinun ja kumppanisi välillä olisikin esiintynyt aggressiivisia riitoja, se ei tarkoita sitä, että olisitte menossa kohti tuhoa.

– Suhde kuolee jäähän, ei tuleen, McNulty muistuttaa.

Parisuhde on täynnä kompromissien tekemistä

Vuoropuhelun vältteleminen tarkoittaakin useimmissa tapauksissa luovuttamista, jossa pariskunta muuttuu vähitellen puolisoista kämppäkavereiksi. Emotionaalinen vetäytyminen on lopullinen merkki suhteen päättymisestä.  Jos pystytte edelleen keskustelemaan, ette ole vielä lähelläkään luovuttamispistettä.

Nyt kun tiedät kuinka haitallista halveksunta voi olla, ota tästä opiksesi. Vaikka olisittekin kumppanisi kanssa eri mieltä, harmonian säilyttäminen on tärkeää.

– Suurinta osaa parisuhteen ongelmista ei ratkaista, vaan pitää opetella tekemään kompromisseja, McNulty toteaa.

Pohdi, mikä puolisosi käyttäytymisessä häiritsee niin paljon ja miksi. Voit varmasti oppia elämään asian kanssa, kunhan hieman yrität. Puhu tunteistasi sen sijaan, että arvostelisit hänen toimiaan.

Nämä pienet muutokset ovat melko yksinkertaisia, mutta voivat parantaa parisuhdetta huomattavasti. 

Mitä tehdä, kun parisuhteessa on kriisejä? Katso Ensitreffit alttarilla -asiantuntijoiden pohdintaa aiheesta:

Lue myös:

    Uusimmat