MTV:n Uutisaamussa vieraillut erityistuen oppilaitoksen rehtori sekä koululaisten edustaja puolustavat oppivelvollisuusuudistusta, jossa muun muassa vanhemmilla on aiempaa suurempi vastuu lapsen jatkokoulutuksesta. MTV Uutisten kyselyssä laajennus sai kylmää kyytiä.
Oppivelvollisuus jatkuu uuden lain mukaan 18-vuotiaaksi, ja jokaisen peruskoulun päättävän on suoritettava toisen asteen koulutus, eli ammattikoulu tai lukio.
Samalla oppilaan ohjausta ja oppilashuollon palveluita sekä peruskoulun mahdollisuuksia tarjota jokaiselle riittävät valmiudet suoriutua toisen asteen koulutuksesta on pyritty vahvistamaan. Vanhemmille on kirjattu lakiin velvollisuus ohjata lapsi toisen asteen koulutukseen peruskoulun jälkeen.
Lakia on sovellettu ensimmäisen kerran niihin oppivelvollisiin, jotka olivat perusopetuksen yhdeksännellä luokalla viime keväänä.
Hallitus on luvannut korvata oppivelvollisuuden laajentamisen kustannukset täysimääräisesti. Toteutuneita kustannuksia myös seurataan, kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Rehtorit tyrmäsivät laajennuksen
Suomen ammattikoulutuksen johtajien verkoston SAJO:n ja MTV Uutisten tekemän kyselyn perusteella rehtorit eivät usko siihen, että hallituksen lupaamat rahat riittävät kattamaan oppivelvollisuusiän nostamisen kustannukset.
Lisäksi seitsemän kymmenestä kyselyyn vastanneesta epäilee tavoitteen saavuttamista.
– Kustannukset ovat kovasti painottuneet maksuttomuuden kattamiseen, mutta me nähdään ammatillisessa koulutuksessa, että vielä suurempi panos pitäisi myös rahoituksellisesti olla heikompien tukemiseen ja siihen kokonaisuudistukseen, SAJO:n puheenjohtaja Maija Aaltola toteaa.
Lue myös: MTV:n ja Sajon kyselyssä kylmää kyytiä oppivelvollisuuden laajentamiselle – "Pakko ei lisää motivaatiota, eikä tee opiskelijoista terveitä"
Myös uskoa uudistukseen löytyy
Ammattiopisto Spesian rehtori Tiina Meriläinen ymmärtää kyselyn tulokset mutta uskoo, että uudistus toimii lopulta tarkoitetulla tavalla. Spesia tarjoaa ammatillista ja valmentavaa koulutusta nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea opintoihinsa.
– On selvää, että kaikkia nuoria ei saada toisen asteen koulutuksesta läpi. Uskon kuitenkin, että (uudistus) auttaa siihen, että monet niistä, jotka jäävät eri syistä, esimerkiksi perheen tuen takia, pois toiselta asteelta., (jatkavat koulun käynti).
– Omasta puolestani vaativan erityistuen oppilaitoksen edustajana siis sanoisin, että tämä auttaa monen kohdalla, koska vastuuta on siirretty isommalle porukalle, kuten kunnille ja koulutuksen järjestäjille. Myös vanhemmilla on jatkossa vastuu katsoa, että lapsi menee kouluun, aloittaa toisen asteen ja pysyykin siellä, Meriläinen toteaa MTV:n Uutisaamun haastattelussa.
Myös Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton Sakki Ry:n varapuheenjohtaja Tanja Päivinen on tyytyväinen uudistukseen.
– On ihanaa, että saatiin tämä viimein käyntiin. Sillä paitsi saadaan kaikille hyvät koulutukset myös syrjäytymisen riskiä minimoitua. Ettei jää niitä välivuosia, joiden aikana ja jälkeen on vaikea saada kavereita ja helppo jäädä kotiin.
Sen riittävätkö rahat kaikkien kouluttamiseen, näyttää aika, arvioi Meriläinen.
– Mutta huolta on, riittääkö, Meriläinen toteaa.