Opiskelija-asunnoista on pulaa jo pienilläkin paikkakunnilla – "Elinkustannusten noustessa haetaan halvempaa asuntoa"

Opiskelija-asuntosäätiöiden tiskit käyvät jo kuumina, ja monessa paikkaa joudutaan tarjoamaan opiskelijoille ei-oota. 

Opiskelija-asuntojen hakijamäärät ovat olleet ennätysmäisiä esimerkiksi Tampereella ja Vaasassa. Selkeää kasvua on ollut myös Rovaniemellä.

– Elinkustannukset ovat kasvaneet. Tietysti sitten haetaan halvempaa asuntoa, Rovaniemellä opiskelija-asuntoja tarjoavan Domus Arctica -säätiön toimitusjohtaja Tuija Rompasaari-Salmi toteaa. 

– Rovaniemellä vaikuttaa varmasti myös se, että meillä on ollut hyvä matkailuvuosi ja matkailukesä. Yksityisillä asunnot voivat helpommin mennä siis Airbnb:n kautta, eivätkä ne välttämättä tule opiskelijamarkkinoille, Rompasaari-Salmi sanoo.

Yksiöiden vuokrannousu on tasaantunut yksityisillä markkinoilla, mutta asuntosäätiöiden tarjouksia vastaan on vaikea kilpailla. Halvimmillaan opiskelijayksiöiden kuukausivuokrat vaihtelevat kaupungista riippuen noin 200–400 euron välillä.

Aiempaa nuorempia opiskelijoita 

Kysyntää on lisännyt myös korkeakouluopintojen aiempaa nuorempi aloitusikä, kertoo Suomen opiskelija-asunnot ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu.

– Opiskelijavalintauudistuksen myötä yhä useampi opiskelija on suoraan toiselta asteelta siirtyvä nuori, jolloin opiskelu laukaisee vääjäämättä asunnon tarpeen, ja tarvitaan joku asunto, jonne muuttaa opiskelupaikkakunnalla, Lehtoruusu kertoo.

Toisaalta opiskelijavalintauudistuksen myötä osa aloittavista opiskelijoista vastaanottaa opiskelupaikan aikaisemmin kuin ennen. Muutos on otettu avosylin vastaan muun muassa Helsingin opiskelija-asuntosäätiössä (Hoas).

– Opiskelija-asuntotoimijoiden näkökulmasta tämä on ollut positiivinen kehitys, eli pystymme paremmin palvelemaan asiakkaita. Hakemukset ajoittuvat useammalle eri päivälle. Aiemmin, kun kaikki hakemukset tulivat yhtenä päivänä, meillä oli aikamoinen kaaos siinä kohtaa, Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio sanoo.

Pienevät tuet voivat pidentää opiskeluaikaa

Uuden hallituksen aikeissa on myös yleisen asumistuen kokonaisuudistus. Uudistuksiin sisältyvät muun muassa ansiotulovähennyksen poistaminen, perusomavastuun korotus sekä varallisuusrajojen palautus. 

– Opiskelijoiden toimeentulosta asumistuki on todella merkittävä osa, ja kun sitä leikataan, se tulee näkymään opiskelijoiden kyvyssä maksaa vuokraa, Lehtoruusu kertoo. 

Paine edulliseen opiskelija-asumiseen voi kasvaa. 

– Toisaalta sielläkään ei ole helpotusta näköpiirissä. Hallituksen suunnitelmat leikata erityisryhmien investointiavustusta näkyvät siinä, missä määrin opiskelija-asumisen yhteisöt voivat tuoda uutta tarjontaa. Eli joudutaanko lykkäämään tai perumaan hankkeita, joilla saataisiin uusia koteja opiskelijoille, Lehtoruusu pohtii.

Asumistuen uudistuksen vaikutukset näkyvät etenkin suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, toteaa Matti Tarhio Hoasilta.

– Helsingissä yksinasuvalle omavastuuosuus kasvaa 71,5 euroa kuukaudessa ja uskon, että tämä heijastuu siihen, että haetaan paikkaavaa tulonlähdettä eli käydään töissä, mikä voi heijastua opiskeluaikojen pidentymisenä, Tarhio kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat