Hotellihuone Kelan tuella lukukaudeksi: Opiskelija-asuntopula ajaa erikoisiin ratkaisuihin

Omenahotelli opiskelijat asunto
Julkaistu 13.08.2015 08:50
Toimittajan kuva

Susanna Kosonen

susanna.kosonen@mtv.fi

@s_kosonen

Opiskelija-asunnoista on taas jokavuotinen pula, kun yliopistot alkavat ensi kuussa. Niin hotellit, ylioppilaskunnat kuin seurakunnatkin tarjoavat hätämajoitusta.

Omenahotelli on aloitti viime viikolla kampanjan, jossa se tarjoaa hotellihuonetta opiskelijoille kuukausivuokrahintaan 490 euroa.

– Jotta voisi asua meidän luona yksi tai kaksi kuukautta, saada opiskelut käyntiin ja etsiä samalla vakinaista asuntoa, kertoo Omenahotellin toimitusjohtaja Ville Valorinta.

Valorinnan mukaan opiskelija on toki tervetullut jäämään hotelliin koko lukukaudeksi, jos siltä tuntuu. Vapaita huoneita saattaa vielä olla Helsingissäkin, vaikka kyselyitä on tullut jo paljon.

– Tämän suosio on yllättänyt meidät.

Kela: Kyllä onnistuu, mutta vain opiskelijoille

Hotelliasumiseenkin voi opiskelija saada asumislisää, jos kyse on väliaikaisesta järjestelystä, kertoo Kelan etuuspäällikkö Regina Ollila.

– Laki sen tulkintamme mukaan mahdollistaa, vaikkei sitä suoraan siellä sanota.

Ollilan mukaan opiskelijan asumislisän puolella joustava suhtautuminen on mahdollista, toisin kuin yleisen asumistuen puolella. Yleiseen asumistukeen vaaditaan huonevuokralain mukainen vuokrasuhde.

Muutaman kuukauden asuminen hotellissa olisi Ollilan mukaan väliaikaisratkaisu. Kenties jopa koko syyslukukauden asuminen hotellissa saattaisi oikeuttaa asumislisään, mutta sitä pidemmissä asumisissa tuskin sama enää onnistuisi. Tällaisia tapauksia ei ole Ollilalle tullut vastaan.

– Tämä on alkusyksyn ilmiö. Siksi yritämme suhtautua tähän myönteisesti ja joustavasti.

Kelan kannalta hotelliasumisen hinta ei paljoa vaikuta asumislisän määrään, sillä opiskelijoiden maksamat vuokrat ovat jo niin kalliita, että asumislisän määrä tyssää sille asetettuun kattoon useimmissa tapauksissa. Maksimissaan opiskelijan asumislisää voi saada noin 200 euroa.

Hostelliyrittäjä tarjoaa sänkyjä ale-hinnalla

Opiskelija-asuntojen alitarjonta vaihtelee kaupungeittain. Esimerkiksi Jyväskylän ylioppilaskunnasta kerrotaan, että asuntoja löytyy yleensä hakijoille pian, kunhan on ajoissa liikkeellä. Myöhäisille järjestetään hätämajoitusta.

Esimerkiksi Tampereella sijaitseva Dream Hostel on tehnyt yhteistyötä opiskelija-asuntoja välittävän järjestön kanssa jo aiemminkin ja tämä jatkuu tänä vuonna. Lisäksi jotkut opiskelijajärjestöt varaavat heiltä paikkoja.

– Olemme tehneet 20-35 prosenttia tavanomaista edullisemman hinnan opiskelijoille, jotka kaipaavat asuntoa. Tämä on meille nollakauppaa, mutta me olemme kaikki nuorta väkeä ja omat opiskelut ovat vielä tuoreessa muistissa, perustelee Dream Hostelin yrittäjä Ville Virkki.

Helsingissä jälleen pahinta

Tilanne on tiukin pääkaupunkiseudulla. Helsingin opiskelija-asuntosäätiöstä Hoasista kerrotaan, että elo-, syys- ja lokakuussa saadaan yleensä asutettua 2 500 uutta opiskelijaa.

Nyt alkaa kuitenkin olla jo hieman myöhäistä löytää ajoissa asuntoa. Hakijoita on tällä hetkellä noin 5 500, kun taas asuntoja vapautunee syys-lokakuussa enää vain noin 500.

– Jos vasta tässä vaiheessa on alkanut meiltä hakemaan, sanoisin, että mahdollisuudet saada asuntoa tuona aikana ovat aika pienet, muotoilee Hoasin kehityspäällikkö Tommi Ora.

Lisäksi Helsingissä on kokeiltu viime vuonna opiskelijoiden majoittamista väliaikaisesti kaupunkilaisten sohville. Seurakuntien ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan järjestämä Sohvalle Stadiin -kampanja uusitaan tänäkin vuonna aiemman suosion vuoksi, kertoo Ora.

Ora toivottaa Omenahotellin ja Sohvalle Stadiin -kampanjan kaltaiset poikkeukselliset ratkaisut tervetulleiksi ja kertoo Hoasin vinkkaavan uusista palveluista opiskelijoille.

– Nämä ovat etu meille kaikille, jotka toivovat, että opiskelijat saisivat opintojen alkuun sen asunnon.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa