Tänään julkaistavasta Eurostudent-opiskelijatutkimuksesta käy muun muassa ilmi, että korkeakouluopiskelijat suhtautuvat luottavaisesti tulevaisuuteensa, mutta jopa viidesosalla on paljon vaikeuksia saada rahat riittämään opintojen aikana.
Joka kolmas myös vastasi, että jos Suomesta ei löydy mieleistä työtä, he aikovat lähteä ulkomaille työnhakuun.
Opetusneuvos Johanna Moisio opetus- ja kulttuuriministeriöstä pitää mahdollista aivovuotoa hälyttävänä.
– Tässä pitäisi hälytyskellojen soida. Asia ei todellakaan ole niin, että tänne jäädään odottelemaan sopivia työpaikkoja. Koulutettu osa väestöstä saattaa lähteä ulkomaille. Kolmasosa on aika iso määrä, Moisio sanoo.
Tulevaisuutensa moni opiskelija näkee valoisana. Kaikkiaan kolme neljästä suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti.
– Vaikka taantumaa on ollut pitkään takana, niin silti opiskelijat suhtautuvat luottavaisesti tulevaisuuteen. Minusta tämä on oikein myönteinen asia, Moisio sanoo.
Kaikki eivät pysty opiskelemaan opintotuella
Päätoimisista opiskelijoista viidennes käy töissä säännöllisesti. Kaksi kolmannesta kokee, ettei heillä olisi varaa opiskella ilman työssäkäyntiä. Moisio myöntää, että luku on suuri, mutta muistuttaa perheellisten opiskelijoiden suuresta määrästä.
Moision mukaan joka kuudennella opiskelijalla on yksi tai useampia lapsia. Perheellisten opiskelijoiden kokonaismenot ovat kaksinkertaiset perheettömiin verrattuna.
Kaikista työssäkäyvistä korkeakouluopiskelijoista 74 prosenttia käy ansiotyössä rahoittaakseen elämisensä. Toimeentulon järjestäminen oli myös suurin opintoja hidastanut seikka.
Moisio pitää erityisen huolestuttavana, että jopa viidesosalla on paljon vaikeuksia saada rahat riittämään.
– Jos hyvin iso osa ajasta menee siihen, että on tehtävä töitä ja töitä tehdään, kun on pakko, niin se kertoo siitä, että kaikki eivät pysty opiskelemaan pelkällä opintotuella, Moisio sanoo.
"Osa opiskelusta muuttunut maksulliseksi"
Joidenkin alojen opiskelijoista jopa yli puolet on käynyt valmennuskurssin ennen opintojen aloittamista, oikeustieteellisen opiskelijoista jopa 77 prosenttia. Moisio pitää näin suurta määrää huolestuttavana.
– On tiedetty, että oikeus- ja lääketieteelliset sekä kaupalliset alat ovat sellaisia, että niillä käytetään valmennuskursseja. Mutta että näinkin moni on käynyt kurssilla, se on huolestuttavaa.
Moision mukaan näiden alojen pitää myös kiinnittää tähän huomiota.
– Jos hyväksytyistä opiskelijoista näin suuri osa pääsee sisään opiskelemalla jo kyseistä alaa, niin onko tarkoituksenmukaista, että he opiskelevat sitä jo hakuvaiheessa. Tavallaan osa heidän opinnoistaan on siirtynyt ajalle, jolloin he eivät vielä ole opiskelijoita.
Moisio myöntää, että näin periaatteessa osa opiskelusta on muuttunut maksulliseksi.
Ministeriö ja Tilastokeskus lähettivät tutkimuksen Suomessa internetkyselynä otokseen valikoituneille 24 000 korkeakouluopiskelijalle keväällä 2016. Siihen vastasi reilut 7 000 opiskelijaa. Tuloksia on tarkoitus saada aiempaa paremmin kansalliseen käyttöön osana hallituksen korkeakoulutuksen kehittämisen Nopeammin työelämään -kärkihanketta.