Eduskunnan sivistysvaliokunta on päässyt aloittamaan kokouksensa, jossa käsitellään toisen asteen koulutuksen järjestäjäverkon harventamista.
Toisin kuin perjantaina kokous on nyt päätösvaltainen, sillä paikalla oli aamulla 14 valiokunnan jäsentä. Laki on näillä näkymin saamassa valiokunnan hyväksynnän hallituspuolueiden äänin, ellei yllätyksiä tapahdu.
Oppositio marssi perjantaina kokouksesta ulos vastalauseena lakiesityksen isoille viime hetken muutoksille. Hallitus esittää, että kaikkien toisen asteen koulutuksen järjestäjien pitää vastaisuudessa hakea uutta toimilupaa. Isoihin säästöihin johtavan lain käsittely on mennyt eduskunnassa äärimmäisen täpärälle, sillä eduskunta on edellyttänyt valiokuntien päättävän työnsä tänään puoleenpäivään mennessä. Näin lait ehditään käsittelemään suuressa salissa ennen eduskunnan jäämistä vaalitauolle.
Puheenjohtaja Raija Vahasalo (kok.) kertoi ennen kokouksen alkua, että valiokunnan jäsenille toimitettiin muutettu lakiesitys eilen sunnuntaina.
Kokous alkoi aamulla kello 9. Kolmessa tunnissa ehtii Vahasalon mukaan "tehdä vaikka mitä".
– Ensin pitää käydä valmistelevaa keskustelua, sitten yleiskeskustelua, käydä pykälät läpi ja sitten on yksityiskohtainen käsittely, Vahasalo sanoi.
Perussuomalaisten Kike Elomaa sanoi ennen kokouksen alkua, ettei puolue voi hyväksyä valtavaa leikkauspainetta, joka oppilaitoksiin kohdistuu.
– Nämä ovat valtavan isoja asioita ja saimme lausunnon aivan viime tingassa, Elomaa valitteli.
Perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa sivistysvaliokunnalle viime viikon tiistaina. Valiokunta edellytti lisätietoa erityisesti siitä, kuinka merkittävästi koulutuksen järjestäjien määrää on tarkoitus vähentää.
Esitys kuuluu toisen asteen koulutuksen 260 miljoonan euron leikkauspakettiin, jota oppositio on vastustanut.