Perustuslakivaliokunta yrittää tänään sote–maaliin – Lapintie: Pitkä kokous ja vaikeita asioita

0:48img
Julkaistu 11.02.2019 13:15

MTV UUTISET – STT

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan tänään valmiiksi odotetut linjaukset sote- ja maakuntauudistuksesta.

–  Jos valmistusarviota pitäisi yrittää, niin alkuiltaa ehkä, valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) arvioi maanantaina puoliltapäivin eduskunnassa.

Tärkeässä lausunnossa on määrä linjata, ovatko sote-esitykset sopusoinnussa perustuslain kanssa ja millaisia muutoksia niihin vielä mahdollisesti tarvitaan.

Täysin varmaa ei kuitenkaan ole, että jättiuudistuksen kannalta merkittävä lausunto valmistuu tänään.

Perustuslaillisia ongelmia

Sote-uudistus on ehtinyt jo moneen kertaan kompastella juuri perustuslaillisiin ongelmiin. Jos perustuslakivaliokunnan vaatimat muutostarpeet olisivat lausunnossa mittavia, vaarana on, että soten toteutuminen jää tälläkin vaalikaudella vain haaveeksi.

Lue myös: Perustuslakivaliokunnan Lapintie Ylellä: Maakuntauudistus saattaa jäädä kesken

Perustuslakivaliokunnan huoneen ulkopuolella oli puoliltapäivin täysi kuhina, kun suuri joukko median edustajia oli pakkautunut seuraamaan kokouksen alkua. Valiokunnan jäsenet olivat kuitenkin niukkasanaisia sisään mennessään.

Valiokunta on varannut kokousaikaa kello 20:een asti, mutta kokous voi päättyä jo aiemmin. Kokouksen mittaan on tarkoitus pitää myös taukoja.

–  Meillä on odotettavissa pitkä kokous ja paljon vaikeita asioita, puheenjohtaja Lapintie sanoi päivällä.

Lakiesityksiin muutoslinjauksia?

Hallituksen jättiuudistuksen käsittelyyn eduskunnassa ei ole enää liiaksi aikaa, sillä eduskuntavaalit pidetään reilun kahden kuukauden päästä huhtikuun puolivälissä. Eduskunnan istuntotauon on määrä alkaa jo ensi kuun puolivälissä.

Kolmen tärkeän sote-mietinnön pakettiin kuuluvat valinnanvapauslaki, niin sanottu soten emolaki sekä tuottajalaki. Perustuslakivaliokunnalta odotetaan näistä laeista yhtä lausuntoa.

Lue myös: MTV Uutisten kysely: 40 prosenttia suomalaisista ei pidä sote-uudistusta tarpeellisena – "Ihmisillä ei ole riittävästi tietoa, mitä soteuudistus on syönyt"

Lausunto etenee valmistuttuaan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan, joka laatii varsinaiset mietinnöt keskeisistä sote-laeista. Jos valiokuntakäsittely ehditään viedä loppuun tällä vaalikaudella, mietinnöt etenevät suureen saliin päätettäviksi.

Lausuntoon ponsia?

Iltalehti kertoi lauantaina, että perustuslakivaliokunnan lausuntoon olisi sen tietojen mukaan tulossa niin sanottuja ponsia. Ponnet ovat hallitukselle suunnattuja toiveita lakiesitysten muuttamiseksi. Perustuslakivaliokunnan kohdalla hallituksen tulee näitä toiveita myös noudattaa. Iltalehden lähteet arvioivatkin, että ponsien takia sote- ja maakuntauudistus ei ehdi valmiiksi tällä vaalikaudella.

–  Periaatteessa hallituspuolueet voivat valiokunnassa enemmistöllään äänestää ponsia nurin, mutta se on riskialtista koko perustuslakivaliokunnan aseman kannalta, jos asiantuntijat ja virkamiehet ovat ponsien takana, Iltalehti kirjoittaa.

Valtiosääntöoppineet näkivät ongelmia

Valtiosääntöoikeuden professorit Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta ja Juha Lavapuro Turun yliopistosta arvioivat tammikuussa STT:lle, että kokonaisuudessa on edelleen samoja ongelmia, jotka perustuslakivaliokunta antoi kesällä lausunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjattavaksi. Erityinen huolenaihe oli heidän mielestään paljon palveluita tarvitsevien ihmisten aseman heikentyminen.

Professorit näkivät ongelmia muun muassa EU-notifioinnin tekemättä jättämisessä, asiakassuunnitelmassa ja integraation toteutumisessa. Yksi uudistuksen perustavoite alun perin oli, että sosiaali- ja terveyspalveluiden ympärille muodostuu hoitoketjuja.

–  Laivan runko vuotaa useasta kohdasta. Jos se olisi vain yksi kohta, se voitaisiin ehkä tilkitä, mutta kun se vuotaa niin monesta kohdasta, Ojanen sanoi.

Häntä arvelutti myös se, että 18 maakunnan mallia viedään eteenpäin siitä huolimatta, että useiden asiantuntijoiden mielestä kaikki 18 maakuntaa eivät kykene selviytymään riittävien palveluiden järjestämisestä.

Ojanen ja Lavapuro puhuivat kuitenkin vain omista näkemyksistään, perustuslakivaliokunnan päätöksiin he eivät ottaneet kantaa.

Tuoreimmat aiheesta

Sote