Neljä oppositiopuoluetta vaatii pääministeri Juha Sipilää (kesk.) ja hallitusta ottamaan selkeästi kantaa puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) viimeaikaisiin puheisiin. SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP haluavat tietää, onko puolustusministerin kannanotoilla hallituksen tuki.
Tiedustelulakiasiasta tuohtunut ministeri Niinistö jatkoi alkuviikosta perustuslakiasiantuntijoiden nimittelyä. Sipilä kommentoi eilen, että keskustelun sävyssä "aletaan olla rajoilla".
Blogissaan puolustusministeri Niinistö kirjoitti, että "perustuslakitalebanit" ovat saaneet tiedustelulakien osalta tahtonsa läpi kansanvallasta piittaamatta.
Eduskunnan täysistunto lähetti viime viikolla tiedustelulait takaisin valiokuntiin sen jälkeen, kun puhemiesneuvosto oli asiaa ehdottanut. Puhemies Paula Risikon (kok.) mukaan palautus oli tarpeen perustuslakiasiantuntijoiden kritiikin jälkeen.
Sipilälle osoitetun avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet ryhmänjohtajat Antti Lindtman (sd.), Krista Mikkonen (vihr.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Thomas Blomqvist (r.). He huomauttavat, että ministerin ei kuulu ohjeistaa eduskuntaa siitä, miten ministeriössä valmisteltua lainsäädäntöä pitää käsitellä.
– Näin toimimalla puolustusministeri Niinistö astuu vakavasti ministerinasemansa ulkopuolelle ja asiattomalla käytöksellään myös halventaa arvokasta ministeri-instituutiota, ryhmänjohtajat kirjoittavat.
Pääministeri Sipilä muistutti eilisissä kommenteissaan marssijärjestyksestä, mutta ei suoraan moittinut Niinistön toimintaa.
– Pidetään ensinnäkin mielessä se, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta, eikä päinvastoin. Hallituksen tehtävänä ei ole ohjata eduskunnan toimintaa tai eduskunnan käyttämiä asiantuntijoita, Sipilä sanoi toimittajille.
Arvostelua myös SS-mies-kannanotosta
Ryhmänjohtajat arvostelevat puolustusministeriä myös tämän kannanotosta suomalaisista SS-miehistä tehtyyn selvitykseen. Niinistö moitti aiemmin tässä kuussa julkaistua, valtioneuvoston kanslian teettämää selvitystä, josta kävi ilmi, että suomalaiset SS-miehet osallistuivat todennäköisesti juutalaisten, muiden siviilien ja sotavankien surmaamiseen.
Blogissaan Niinistö arvosteli selvitystä uusien todisteiden uupumisesta ja kertoi pitävänsä epäoikeudenmukaisena, että suomalaisten SS-miesten päälle heitetään epäilyksen varjo.
Ryhmänjohtajien mukaan Niinistön kannanotto on ongelmallinen, sillä heidän mukaansa se uhkaa asemoida Suomen sellaisten valtioiden joukkoon, jotka kaunistelevat toisen maailmansodan aikaista historiaa.
– Puolustusministerin suututtaneessa selvityksessä on kyse historian tutkimuksesta, ei sotarikosoikeudenkäynnistä tai kenenkään yksilön syyllisyyden tai syyttömyyden selvittämisestä. Tällaista historiallista tutkimusta pitää voida länsimaassa tehdä ja sen tulokset pitää voida kertoa julki silloinkin, kun ne eivät ole miellyttäviä tai niistä ei saada vastauksia kaikkiin kysymyksiin, ryhmänjohtajat kirjoittavat.