Kymmenettuhannet ihmiset ovat kokoontuneet opposition suurmielenosoitukseen Istanbulissa.
Presidentti Recep Tayyip Erdogania vastustava mielenosoitus on kasvamassa suurimmaksi opposition voimannäytöksi moneen vuoteen.
Demokratian pelastamista vaativat mielenosoittajat ovat marssineet 450 kilometrin matkan pääkaupunki Ankarasta. "Marssi oikeudenmukaisuuden puolesta" alkoi kolme viikkoa sitten oppositiopuolue CHP:n johtajan Kemal Kilicdaroglun yhden miehen protestina.
Kilicdaroglu ilmoitti kävelevänsä Ankarasta Istanbuliin sen jälkeen, kun hänen puoluetoverinsa tuomittiin 25 viikoksi vankilaan valtiolle haitallisen videon luovuttamisesta medialle.
– Kenenkään ei pidä kuvitella, että tämä marssi on viimeinen. Tämä on ensimmäinen askel, Kilicdaroglu julisti puheessaan mielenosoittajille.
Istanbulissa on nähty vastaavan kokoisia mielenosoituksia viimeksi vuonna 2013, kun kansa nousi barrikadeille vastustamaan Gezin puiston rakentamista.
Yleensä Turkissa nähdään näin suuria väenpaljouksia vain Erdogania tukevissa kokouksissa.
Kilicdaroglu on pyrkinyt pitämään marssin puoluepolitiikan ulkopuolisena, eikä minkään puolueen tunnuksia ole esillä.
– Turkki on lakannut olemasta demokraattinen valtio. Siitä on tullut riippuvainen yhdestä miehestä. Sitä me emme voi hyväksyä, Kilicdaroglu sanoi CNN:lle.
Turkin poliittinen ilmapiiri kiristyi huomattavasti vuosi sitten heinäkuussa, jolloin Erdoganin syrjäyttämistä yrittänyt sotilasvallankaappaus epäonnistui. Maassa on ollut siitä lähtien poikkeustila, ja Erdoganin hallinto on rajoittanut kansalaisoikeuksia ja pidättänyt tuhansia aktivisteja, akateemikkoja ja opposition edustajia.
Huhtikuussa Erdoganin valtaoikeuksia laajennettiin kansanäänestyksen seurauksena.