Kevään eduskuntavaaleissa Arkadianmäelle valittiin jopa 83 uutta kansanedustajaa. Kuusi heistä kohtasi MTV Uutisten Uudet kansanedustajat -tv-tentissä Porin SuomiAreenassa.
Tentissä tuoreita kansanedustajia puhuttivat muun muassa nuorisotyöttömyys sekä opiskelijoiden oikeus lomaan. Esillä oli myös kolme teemaa, joista käytiin väittelyt kaksi edustajaa kerrallaan.
Sebastian Tynkkyselle (ps.) ja Jussi Saramolle (vas.) esitetty väite oli: "Rinteen hallitus petti opiskelijat, kun opintotukea ei koroteta". Väitteestä ei kuitenkaan saatu debattia, sillä opposition Tynkkynen yltyi kehumaan hallituksen koulutuspolitiikkaa, muun muassa opintorahan indeksiin sitomista ja huoltajakorotuksen nostamista.
– Edellinen hallitus Sipilän johdolla teki aivan karmeaa koulutuspolitiikkaa, Tynkkynen sanoi.
Hallitusvastuussa olevan vasemmistoliiton Saramo kuitenkin myönsi, että toivoisi hallituksen tekevän vielä suuremman korotuksen opintorahaan.
Heikkinen syytti nuorisotyöttömyydestä Hakaniemeä
Eveliina Heinäluomalle (sd.) ja Janne Heikkiselle (kok.) esitetty väite oli: "Suomi on epäonnistunut nuorisotyöttömyyden kitkemisessä". Heikkisen mukaan epäonnistuja on Suomen työmarkkinajärjestelmä.
– Hakaniemen työmarkkinakartelli on käytännössä jäykistävillä työehtosopimusten yleissitovuuksilla huolehtinut siitä, että nuoret eivät pääse tikkaiden ensimmäiselle portaalle nauttiakseen työelämästä, Heikkinen sanoi.
Heinäluoma kuittasi tämän työmarkkinajärjestöihin kohdistuvan kritiikin populismiksi. Hänen mukaansa hallitus kitkee nuorisotyöttömyyttä oppivelvollisuusiän nostamisella ja toisen asteen maksuttomuus.
– Niillä pystytään varmistamaan nuorille tämän päivän työelämätaidot ja kouluttautuminen, Heinäluoma vastasi.
Kansanedustajien palkkioihin ei korotusta
Viimeisessä väittelyssä vastakkain oli kaksi hallituspuolueiden edustajaa: Saara Hyrkkö (vihr.) ja Joonas Könttä (kesk.). Heille esitetty väite oli: "Kansanedustajan palkkiota pitää korottaa, jotta eduskuntaan saataisiin parhaat kyvyt".
Tästä ei tullut kiistaa hallituskumppaneiden välille, vaan molempien mielestä kansanedustajien nykyinen palkkiotaso on riittävä.
– Jos mietin itse, mikä motivoi työhön, niin ei se ole se palkka yksin, joka siihen vaikuttaa, vaan työn merkityksellisyys. Se on tietysti tässä työssä ihan omaa luokkaansa, Hyrkkö sanoi.
Hänen mukaansa politiikan ilmapiirissä on kuitenkin korjattavaa, jotta eduskunta olisi kaikille hyvä paikka tehdä töitä. Samaa mieltä oli myös Könttä, joka korosti, että kaikenlaisista taustoista pitää olla mahdollisuus päästä kansanedustajaksi.
– Pitää olla huolissaan siitä, että kampanjabudjetit kasvavat ja se tilanne eriarvoistuu. Jos pääsee vain ylemmästä taustasta, niin ei silloin kansa ole täysin edustettu, Könttä sanoi.
Katso koko tentti tämän jutun videolta.