Ministeri Tavio ja Orpon hallitus saivat eduskunnan luottamuksen

Suora lähetys kello 14: Millaisen vastaanoton hallituksen vientivetoinen palkkamalli saa eduskunnan lähetekeskustelussa? LIVE
Seuraa suoraa lähetystä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) ja pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus saivat eduskunnan luottamuksen keskiviikkona järjestetyissä luottamuslauseäänestyksissä.

Ministeri Ville Tavio sai eduskunnan luottamuksen äänin 99–74. Koko hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 98–76.

Ensimmäisestä äänestyksestä oli poissa 26 edustajaa ja toisesta äänestyksestä 25 edustajaa. Yksikään edustaja ei äänestänyt äänestyksissä tyhjää.

SDP esitti Taviolle ja hallitukselle epäluottamusta täysistuntokeskustelussa tiistaina. Elisa Gebhardin (sd.) ja Kimmo Kiljusen (sd.) esityksiä kannatettiin vasemmistoliitosta ja vihreistä.

SDP:n epäluottamuslause-esitysten taustalla oli Tavion päätös siitä, että Suomi jää Ukrainan jälleenrakennuksen tasa-arvoliittouman ulkopuolelle ja se, että hallitus ei viime viikolla muuttanut päätöstä. SDP:n mukaan Tavion päätös oli Suomen ulkopoliittisen linjan vastainen.

Vientivetoinen työmarkkinamalli lähetekeskustelussa

Myös hallituksen ajama vientivetoinen työmarkkinamalli on tänään eduskunnan lähetekeskustelussa.

Hallituksen työmarkkinamalli saanee ankaraa kritiikkiä opposition suunnalta.

Kaikki suurimmat oppositioryhmät ovat ilmoittaneet lähtevänsä mukaan SDP:n välikysymykseen. Hankkeen vastustajat katsovat, että malli tuomitsee naisvaltaiset julkisten palvelujen alat ikuiseen palkkakuoppaan.

Myös julkisen sektorin ammattiliitot ovat arvostelleet lakiesitystä.

Työministeri Arto Satonen (kok.) on sanonut, että esityksellä halutaan vahvistaa valtakunnansovittelijan roolia vaikeissa työmarkkinakiistoissa. 

Esityksellään hallitus haluaa tukea yleistä palkkalinjaa ja vientialojen päänavausta.

Hallituksen tavoite on, että jatkossa vältettäisiin toissa vuonna nähty tilanne, jolloin sovittelulautakunta antoi kunta-alan työntekijöille vientialojen palkkaratkaisua paremman sovitteluratkaisun.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja