Tentissä kaikki puheenjohtajat kannattivat opettajan ammattinimikkeen suojaamista, mutta opettajarekisterin perustamiseen suhtautuivat epäilevästi kokoomus ja RKP.
Kysymys opettajien palkoista sai puolueiden puheenjohtajat kiihtymään Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n kuntavaalitentissä Educa-tapahtumassa lauantaina. Riittävän palkkatason nostivat alan vetovoimaa lisäävänä tekijänä esiin monet puheenjohtajat.
– Opettajat ansaitsevat riittävän palkankorotustason. Mutta se on niin, että me poliitikot emme ole työmarkkinaosapuoli, sanoi pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
Hän totesi, että palkoista päätetään työmarkkinapöydissä ja että uudella vientivetoisella palkkamallilla haetaan Suomen kykyä maksaa palkankorotuksia. Eduskunta hyväksyi viime vuoden lopulla hallituksen esittämän mallin, jolla rajoitetaan valtakunnansovittelijan mahdollisuuksia ylittää esityksissään niin sanottua palkankorotusten yleistä linjaa. Tämän linjan määrittelevät yleensä teollisuuden vientialat.
Orpo vakuutti, että malli mahdollistaa erilaiset palkkaratkaisut julkisilla, naisvaltaisilla aloilla. Hän nosti esiin mahdollisuuden paikalliseen sopimiseen.
– Jos joku viesti piti antaa, niin sanoisin, että huoli pois, Orpo sanoi.
Katso koko tentti jutun alussa olevalta videolta.
Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra puolestaan vastasi palkkoja koskevaan kysymykseen korostamalla julkisen talouden tasapainottamisen merkitystä.
– Miten me ylipäätään turvaamme sen, että tässä maassa on hyvät koulutusmahdollisuudet, että meillä on opettajia, rauhallisia kouluja, että kaikki voivat oppia? Millä me takaamme sote-palvelut? Me takaamme sen sillä, että meillä on julkinen talous, joka on kunnossa. Että se on lähempänä tasapainoa.
"Kädet syvälle opettajien taskuun"
Pääoppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman totesi, ettei vientivetoinen palkkamalli korjaa julkisen talouden ongelmia, vaan sen myötä "käsi on pantu syvälle opettajien ja muiden julkisen sektorin työntekijöiden taskuihin".
– Tämä palkkakuoppalaki heikentää muun muassa opettajien mahdollisuutta pitää huoli heidän ansiokehityksestään. Ja tämä vähentää vetovoimaa eikä osoita arvostusta opettajille, Lindtman sanoi.
Hän lisäsi, että laki vaikuttaa myös tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin kiristämällä tilannetta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela sanoi pitävänsä täysin absurdina Orpon lausuntoa siitä, etteivät poliitikot puutu palkkoihin. Hän muistutti hallituksen päättäneen paitsi vientivetoisesta palkkamallista myös esimerkiksi paikallisen sopimisen lisäämisestä.
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta kysyi, puhuisiko Orpo samaan tapaan, "huoli pois", miesvaltaiselle alalle, jossa samantasoisella koulutuksella saataisiin saman verran palkkaa kuin esimerkiksi luokanopettajat tai varhaiskasvatuksen opettajat tällä hetkellä.
– Eiväthän edes nämä vientivetoiset alat tässä maassa pyörisi ilman kouluja, ilman varhaiskasvatusyksiköitä. Minun mielestäni tämä on todella keinotekoista vastakkainasettelua, että laitetaan nämä julkiset naisvaltaiset alat vastakkain vientialojen kanssa, Virta lisäsi.
Opettaja-nimikkeen suojaamiselle kannatusta
Puheenjohtajilta kysyttiin tentissä myös heidän kantaansa opettajan ammattinimikkeen suojaamiseen, jota muun muassa OAJ on vaatinut. Kaikki puheenjohtajat ilmoittivat kannattavansa sitä.
OAJ:n niin ikään vaatima opettajarekisteri sen sijaan jakoi mielipiteitä. Muut puheenjohtajat kertoivat kannattavansa sitä, mutta kokoomuksen Orpo ja RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anders Adlercreutz suhtautuivat siihen epäilevästi.
– En usko, että se ratkaisisi tätä ongelmaa. Viime hallitus jo selvitti tätä, mutta ei lähtenyt tekemään opettajarekisteriä, vaan halusi käyttää resursseja muualle, sanoi Orpo.
Adlercreutz kertoi, että opetusministeriössä on pohdittu, miten tietoja opettajista voitaisiin koota paremmin ja saada opettajatilanteesta ajantasaista tietoa. Hän kuitenkin kysyi, että jos Suomessa aletaan luoda rekistereitä eri ammattiryhmistä, mihin raja vedetään. Tällä hetkellä rekisterit ovat olemassa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä.
– Ajattelen myös, että jos vaikka rekisteriä ylläpidettäisiin, se on jonkin verran miljoonia sitten pois jostain muusta. Enkä tiedä, onko se täysin tarkoituksenmukaista, Adlercreutz totesi.
Orpo heitti tähän, voisiko tätä rekisteriä pitää yllä OAJ.
Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 15.43.