Orbánilta odotettu liturgia Winston Churchillin synnyinsijoilla: "Taistelukentällä on mahdotonta löytää ratkaisua"

1:10imgPekka Toveri: Näin Ukrainan tilanne muuttuisi, jos Nato ei rajoittaisi iskuja Venäjälle.
Julkaistu 18.07.2024 18:45

MTV UUTISET – STT

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuomitsi torstaina kaikki yritykset tehdä Venäjän kanssa sopimuksia Ukrainan selän takana.

Zelenskyi puhui kollegoilleen Britanniassa järjestettävässä eurooppalaisten johtajien kokouksessa. Euroopan poliittisen yhteisön kokousta isännöi Britannian uusi pääministeri Keir Starmer.

Puheessaan Zelenskyi vaati yhtenäisyyttä Ukrainan tukemiseksi sen taistossa Venäjän hyökkäystä vastaan.

– Meille on erittäin tärkeää säilyttää yhtenäisyys Euroopassa, koska tämä yhtenäisyys johtaa aina vahvoihin päätöksiin, hän sanoi.

Vaatimus yhtenäisestä Euroopasta liittynee Unkarin pääministeri Viktor Orbánin alkukuussa tekemään Venäjän-vierailuun.

Lue myös: Pekka Toverista Euroopan parlamentin Ukraina-valtuuskunnan puheenjohtaja – näin hän kommentoi nimitystään 

Orbán järkytti EU-kollegoitaan ja Ukrainaa tapaamalla Venäjän presidentin Vladimir Putinin heinäkuun alussa.

– Jos joku Euroopassa yrittää ratkaista asioita toisten selän takana tai jopa jonkun toisen kustannuksella, tai jos joku haluaa tehdä matkoja sotapääkaupunkiin juttelemaan ja ehkä lupaamaan jotain yhteisten etujemme vastaisesti tai Ukrainan tai muiden maiden kustannuksella, miksi meidän pitäisi ottaa sellainen ihminen huomioon? EU ja Nato voivat myös käsitellä ongelmansa ilman tätä yhtä henkilöä, Zelenskyi sanoi.

Myös Orbán osallistuu eurooppalaisten johtajien kokoukseen Britanniassa. Kun hän saapui kokouspaikalle Britannian Blenheimiin, häneltä kysyttiin hänen viestistään Ukrainalle.

– Olemme kanssanne, hän vastasi.

– Taistelukentällä on mahdotonta löytää ratkaisua, hän kuitenkin lisäsi.

Huolta Ukrainan tuesta

Ukraina ja sen tukijat Euroopassa tarkkailevat hermostuneesti Yhdysvalloissa käytävää presidenttikisaa ja entisen presidentin Donald Trumpin pyrkimystä päihittää presidentti Joe Biden marraskuun vaaleissa. Euroopassa pelätään, että Trump voisi lopettaa tuen Ukrainalle.

Ensimmäistä kertaa kokoukseen osallistunut Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi olevan äärimmäisen tärkeää, että Yhdysvallat jatkaa tukeaan Ukrainalle.

–  Tämän on oltava Pohjois-Amerikan ja Euroopan yhteinen ponnistus, ja Yhdysvallat on ylivoimaisesti suurin liittolainen. Odotan heidän jatkavan Ukrainan tukemista, Stoltenberg sanoi.

Lue myös: Suomi harjoittelee vesihuollon puolustamista USA:n kyberjoukkojen kanssa – viime aikoina lukuisia murtoja

Trump nimesi aiemmin tällä viikolla varapresidenttiehdokkaakseen Ukrainan tukemiseen kriittisesti suhtautuvan J.D. Vancen. Vance muun muassa vastusti kiivaasti Yhdysvaltojen aiemmin tänä vuonna hyväksymää uutta sotilaallista apua Ukrainalle.

Stoltenberg korosti, että on myös Yhdysvaltojen etujen mukaista tukea Ukrainaa.

–  Jos presidentti Putin voittaa Ukrainassa, se ei ole vain tragedia ukrainalaisille, vaan se myös tekee maailmasta entistä vaarallisemman ja haavoittuvamman, hän sanoi.

Briteille kiitoksia tuesta

Huippukokouksen jälkeen Ukrainan Zelenskyi sanoi käyvänsä erilliset neuvottelut Britannian pääministeri Starmerin kanssa ja tapaavansa kuningas Charlesin.

– Allekirjoitamme hallitustenvälisen sopimuksen Ukrainan puolustus- ja teollisuuskompleksin tukemisesta, keskustelemme tulevasta puolustusyhteistyöstä ja laajennamme puolustuskykyämme, Zelenskyi kirjoitti X:ssä.

– Täysimittaisen hyökkäyksen ensimmäisistä päivistä lähtien Britannia on ollut askeleen edellä päättäväisyydessään tukea Ukrainaa. Sellaista päättäväisyyttä tarvitsemme Venäjän terrorin lopettamiseksi.

Kaksi viikkoa sitten Britanniassa valtaan noussut Starmer on sanonut haluavansa uuden alun Britannian suhteille Eurooppaan brexitin jälkeisessä tilanteessa. Starmerilla on kokouksessa kahdenvälisiä tapaamisia monien osanottajien kanssa, ja hänen on määrä keskustella muun muassa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa.

Euroopan poliittisen yhteisön (EPC) kokoukseen osallistuu kaikkiaan 45 maan johtajia. Tapaaminen on neljäs sen jälkeen, kun EPC perustettiin vuonna 2022.

"Turvallisuutta, vakautta ja vaurautta"

Suomen edustajana Blenheimin palatsissa järjestettävässä kokouksessa on presidentti Alexander Stubb. Stubb kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että kokouksen tavoite on vahvistaa Ukrainan sekä koko Euroopan turvallisuutta, vakautta ja vaurautta.

Oxfordin ulkopuolella Woodstockissa sijaitseva Blenheimin palatsi tunnetaan Britannian sodanaikaisen pääministerin Winston Churchillin syntymäpaikkana.

Lue myös: Vancen debyyttipuhe varapresidenttiehdokkaana republikaanien puoluekokouksessa – ylisti vuolaasti Trumpia

Uutissuomalaisen gallup: Joka neljäs suomalainen lähettäisi joukkoja Ukrainaan

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota