Presidentti Stubb kertoo viestittelystään Trumpin varapresidenttiehdokas J.D. Vancen kanssa – palaa kotiin Ryanairilla

Euroopan poliittisen yhteisön (EPC) kokoukseen osallistuu kaikkiaan 45 maan johtajia. Presidentti Alexander Stubb piti tiedotustilaisuuden suomalaisille tiedotusvälineille Blenheimin palatsissa tiistaina ennen iltaseitsemää. 

– Kaikin puolin hyvä kokous. Jos sitä katsoo kokonaisuutensa, niin tällä hetkellä Euroopassa on painetta idästä, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Ja omalla tavalla lännestä, vähän epävakaa tilanne Yhdysvalloissa, Stubb kommentoi MTV:lle.  

Stubbin mielestä on erittäin tärkeää, että kokouksessa on paikalla edustajia sekä itäisestä, että läntisestä Euroopasta. 

– Tärkeintä myös se, että britit tekevät paluun Eurooppaan, Stubb sanoi. Hän kertoo käyneensä paljon keskusteluita uuden pääministerin Keir Starmerin kanssa. 

Stubbin mukaan Suomen uusi käännytyslaki on saanut kokouksen keskusteluissa tukea ja ymmärrystä. 

– Välineellistetty maahanmuutto on eri asia, kuin turvapaikanhaku. 

– Puhuimme, miten Venäjä yrittää käyttää erilaisia hybridisodankäynnin instrumentteja, Stubb jatkoi. 

Hybridisodankäyntiä on kohdistettu myös Puolaan ja Baltian maihin. Stubbin mukaan kokouksessa ei keksitty uusia keinoja välineellistetyn maahanmuuton torjumiseen. Hybridisodankäynnistä keskusteltiin paljon. 

– Euroopassa pitää olla yhtenäinen linja: reagoidaan samalla tavalla ja tuomitaan samalla tavalla. 

– Suomalainen maltti on valttia lähestysmitapa voisi olla paras, Stubb jatkoi. 

Viestitellyt J.D. Vancen kanssa

Yhdysvaltojen tulevien vaalien suhteen Stubb muistutti, että tulevaa presidenttiä eikä varapresidenttiä voida vielä tietää. Donald Trumpin varapresidenttiehdokas J.D. Vance on tuonut usein esiin Ukrainan tuen vähentämisen tai kokonaan lakkauttamisen. 

Stubb kertoo lukeneensä Vancen kirjan, Hillbilly Elegyn, muutama vuosi sitten ja lähettäneensä viestin Vancelle kehuakseen kirjaa. Vance oli vastannut: "kiitos".

– Olen kuitenkin perusoptimisti, myös Yhdysvaltojen suhteen, Stubb korostaa. 

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen intressit pyörivät kuitenkin sen ympärillä, että Yhdysvallat on suurvalta, ja sen huomio kohdistuu Kiinaan. 

Stubbin mukaan hän oli keskustellut myös Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kanssa. Stubb kertoo Ukrainan pääministerin Volodymyr Zelenskyin puheen olleen hyvin suora Unkaria kohtaan. 

– Se ei vie sitä pois, että EPC on yhteisö, jossa voidaan käydä keskustelua, riippumatta siitä, kuka sen kokouksen järjestää, Stubb kommentoi Unkarin puheenjohtajuutta.

Stubb summasi kokouksen annin viestipalvelu X:ssä ja kertoo olevansa kiitollinen monista hienoista keskusteluista. 

Lopuksi Stubb kertoi palaavansa huomenaamulla kotiin Ryanairin lennolla ja viettävänsä viikonlopun Lapissa. 

 

Stubb kirjoitti aiemmin viestipalvelu X:ssä, että kokouksen tavoite on vahvistaa Ukrainan ja Euroopan turvallisuutta, vakautta ja vaurautta.

Oxfordin ulkopuolella Woodstockissa sijaitseva Blenheimin palatsi tunnetaan Britannian sodanaikaisen pääministerin Winston Churchillin syntymäpaikkana.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistuu Britanniassa järjestettävään eurooppalaisten johtajien kokoukseen. Euroopan poliittisen yhteisön kokousta isännöi uusi pääministeri Keir Starmer.

Zelenskyi kirjoitti viestipalvelu Telegramissa, että hän tulee tapaamaan Starmerin lisäksi kuningas Charlesin sekä useita muita johtajia.

Euroopan poliittisen yhteisön (EPC) kokoukseen osallistuu kaikkiaan 45 maan johtajia. Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg osallistuu, samoin kuin Etyjin ja Euroopan neuvoston johtoa.

Tapaaminen on neljäs sen jälkeen kun EPC perustettiin vuonna 2022.

Lue myös:

    Uusimmat