Orpo lomakohustaan: "En näe tässä minkäänlaista ongelmaa – laitoin perheeni edelle"

Orpo kommentoi virkamatkansa perumisesta syntynyttä kohua kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Rovaniemellä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa kohua herättänyttä virkamatkan perumista, lomapäiväänsä ja sitä koskevaa viestinvaihtoa.

– En näe tässä minkäänlaista lautasongelmaa, toimivaltaongelmaa.

Orpon mukaan Euroopan yhteisöjen kokous ei ole EU:n virallinen kokous, joten presidentin sijaistamiselle ei nähty esteitä.

– Se helpotti sitä, että saatoin tehdä sen ratkaisun, jonka halusin tehdä. Laitoin perheeni edelle.

– Pystyimme rauhoittamaan tämän ajanjakson, johon osui myös rakkaan vaimoni syntymäpäivä, perheellemme.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso koko haastattelu tästä:

Tästä kohussa on kyse

Orpon lomapäivistä syntyi kohua, kun hän perui virkamatkansa ja ottikin lomapäivän samaan ajankohtaan.

Britanniassa järjestettiin 18. heinäkuuta Euroopan yhteisöjen kokous, johon pääministeri tyypillisesti osallistuu. Orpoa sijaisti kokouksessa tasavallan presidentti Alexander Stubb.

Perustuslain mukaan Suomen EU-politiikkaa johtaa pääministeri. Euroopan poliittisen yhteisön kokous ei ole puhtaasti EU-kokous, mutta Suomea on edustanut siinä pääministeri.

Pääministerin puoliso täytti 50 vuotta kokousta edeltävänä päivänä 17. heinäkuuta. Orpon esikunnasta ei aiemmin vahvistettu STT:lle, liittyikö virkamatkan peruminen ja lomien muutos puolison syntymäpäivään. Esikunnasta toistettiin Orpon aiemmin kertoma siitä, että pääministeri perui matkan perhesyistä johtuen.

Orpo sanoi tänään harkitsevansa jatkossa uudelleen, onko pelkästään perhesyihin vetoaminen riittävää avoimuutta.

Viestien salaaminen ihmetytti

STT kertoi viikonloppuna valtioneuvoston salaavan lomapäiviä koskevat viestit. Myöhemmin viestit kuitenkin annettiin median nähtäville.

Orpon mukaan lomaa koskevat viestit salattiin aluksi siksi, että valtioneuvoston käytännön mukaan kaikki henkilöiden lomiin liittyvät viestit ovat salaisia. Orpon mukaan hän oli antanut luvan viestien julkaisulle kuullessaan salaamiseen liittyvästä julkisesta keskustelusta.

– Pahoittelut siitä, että tuli jonkinlainen salailun tunne.

Viestien salaaminen aiheutti aiemmin ihmettelyä muun muassa siksi, että edellisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) vastaavat lomaviestit olivat julkisia.

Kommentoi myös hillamarkkinoita

Huomiota herätti myös pääministerin ilmestyminen hillamarkkinoille. 

Perumaansa kokousta seuraavana päivänä Orpo vieraili Ranualla Hillatorilla, minne on autolla noin 750–800 kilometrin matka sekä Helsingistä että Orpon kotikaupungista Turusta. Asiasta uutisoi sunnuntaina Ilta-Sanomat. 

Orpo kommentoi Rovaniemellä myös hillamarkkinoita, missä hän kertoo lomalla vierailleensa ja jututtaneensa yrittäjiä.

– Kovasti minulle yritettiin hilloja kaupata, mutta minulla oli omat hillasuot – joiden paikkaa en paljasta – Kainuussa metsänperällä, niin en ryhtynyt hillakaupoille. Mutta hyvät kahvit sain, kiitos siitä.

Lue myös:

    Uusimmat