Orpo rasismikeskustelusta Ylellä: "En johda perussuomalaisia"

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on todennut jälleen Ylen Ykkösaamussa, ettei hän arvostanut kaikkia niitä kommentteja, joita hallituspuolue perussuomalaisten suunnasta on tullut hallituksen rasisminvastaiseen ohjelmaan liittyen.

Orpo lisäsi toimivansa pääministerinä ja kokoomuksen puheenjohtajana ja huolehtivansa näin siitä, että hallitus toimii sovittujen periaatteiden mukaisesti ja että hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kunnioittavat sitä linjaa, mistä on sovittu.

– Mutta en johda perussuomalaisia. En voi olla jokaista vahtimassa, Orpo sanoi.

Häneltä kysyttiin myös, onko hän kokenut tapahtumat nöyryyttävinä.

– Jos toimii rasismia vastaan ja yhdenvertaisuuden puolesta, niin siinä ei ole koskaan mitään noloa eikä nöyryyttävää, Orpo vastasi.

Rasisminvastaisen ohjelman avauspäivänä tiistaina perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sanoi, ettei usko perussuomalaisten puolueena lähtevän mukaan kampanjaan. Seuraavana päivänä hän vakuutti viestipalvelu X:ssä, että ohjelma on koottu neljän hallituspuolueen voimin ja perussuomalaiset on mukana aivan kuten muutkin hallituspuolueet.

Eilen perjantaina Purra kuitenkin vahvisti MTV:n Uutisextran haastattelussa, ettei Perussuomalaiset osallistu hallituksen rasismin vastaiseen kampanjaan. 

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä puolestaan kommentoi asiaa sanomalla, että perussuomalaisia viime vuonna koetelleiden rasismikohujen seurauksia kannetaan vieläkin "erilaisten poseerauskampanjoiden" muodossa.

Ministereille koulutusta rasismista

Kaikki hallituksen ministerit ja ilmeisesti myös eduskuntaryhmien johto joutuvat myöhemmin rasismin vastaiseen koulutukseen, joka järjestetään hallituksen iltakoulun yhteydessä. Asia liittyy vuodentakaiseen hallituksen yhdenvertaisuustiedonantoon.

Orpolta kysyttiin Ykkösaamussa, mitä tapahtuu, jos joku ministereistä tai eduskuntaryhmien johtajista ei tule sinne paikalle.

– Jos meillä esimerkiksi ulkoministeri on silloin maailmassa hoitamassa asioita, niin ei häntä sieltä kotiin käsketä tämän takia. Kyllä se lähtee siitä, että ministerit tulevat paikalle, osallistuvat, saavat informaatiota siitä, missä yhteiskunnassa tällä hetkellä mennään, Orpo vastasi.

Hän lisäsi, että keskustelu on mennyt "kummalliseen kulmaan" ja asiaa pitäisi lähestyä faktaperusteisesti.

–  On tosiasia, että Suomessa on rasismia. Ihmiset kokevat rasismia. On tosiasia, että Suomessa on tasa-arvon kanssa paljon tekemistä, yhdenvertaisuuden kanssa tekemistä. Meidän täytyy niihin itse asioihin puuttua.

Sopu budjettiesityksestä hyvin pitkällä

Orpo kommentoi ohjelmassa myös ensi viikolla pidettävää hallituksen budjettiriihtä. Hän sanoi, että siellä ei näytä olevan tarvetta lisäsopeutukselle.

Orpon mukaan keväällä kehysriihessä päätetyt kolmen miljardin euron sopeutukset näyttävät nykytiedon valossa riittävän.

–  Tärkeintä on viedä se nyt budjettikirjaan ja siitä eduskunnan käsittelyyn.

Myös valtiovarainministeri Purra on sanonut, ettei hallitus tavoittele ensi vuoden budjettiin lisäsäästöjä.

Lisäsäästöjen sijaan joitakin aiemmin suunniteltuja säästöjä ollaan korvaamassa toisilla. Korvaavia säästöjä on etsitty kyseisen hallinnonalan ministeriön sisältä.

Orpon mukaan neuvotteluissa ensi vuoden budjettiesityksestä ollaan jo hyvin pitkällä. Hän sanoi odottavansa, että esitys saadaan valmiiksi melko sujuvasti.

Teollisuuden sähköistämistuki lopetetaan

Orpo sanoi myös, että teollisuuden sähköistämistukea ei jatketa vuoden 2026 jälkeen.

Häneltä kysyttiin ohjelmassa kantaa Ylen uutisoimiin Suomen Ekonomistien tuoreisiin laskelmiin siitä, että yritystuista voisi leikata helposti 500 miljoonaa euroa. Orpon mukaan sähköistämistuen lopettaminen on 150 miljoonan euron leikkaus.

Vuonna 2022 käyttöönotettu tuki oli alun perinkin tarkoitettu määräaikaiseksi. Orpon hallituksen ohjelmaan kirjattiin, että tuki jatkuu nykypäätösten mukaisesti vuoden 2026 loppuun.

Lue myös:

    Uusimmat