Orpo perustelee ensi vuodelle ennakoitua noin 10 miljardin alijäämää sanomalla, että tämä on se raskas perintö, joka hallitukselle jäi.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että hänen on vaikea ymmärtää opposition kritiikkiä valtiovarainministeriön (VM) budjettiehdotuksesta.
Orpo sanoi pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa, että oppositio arvostelee hallitusta samaan aikaan velkaantumisen jatkumisesta ja liian suurista leikkauksista. Orpon mukaan nämä opposition moitteet ovat keskenään täysin päinvastaisia.
– Minun on vaikea ymmärtää tätä, Orpo sanoi.
Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) esitteli perjantaina päälinjat budjettiehdotuksesta, jonka mukaan valtiontalouden alijäämä olisi ensi vuonna 10,1 miljardia euroa.
– Tämä on se raskas perintö, joka meidän hallitukselle jäi, Orpo selitti ensi vuodelle ennakoitua alijäämää.
VM:n ehdotuksen mukaan alijäämä olisi vielä vaalikauden lopulla eli vuonna 2027 edelleen runsaat yhdeksän miljardia euroa.
Orpon mukaan hallituksen ohjelma johtaa kuitenkin siihen, että vuonna 2027 velkaa otettaisiin kolme miljardia euroa vähemmän kuin Sanna Marinin (sd.) hallituksen suunnitelmissa.
– Kolme miljardiakin on aivan valtava summa, Orpo sanoi.
Orpon mukaan pitää ymmärtää, että ongelma on jättiläismäinen. Hän viittasi valtion korkomenojen kasvuun, väestön ikääntymiseen, Ukrainassa käytävään sotaan ja Venäjän markkinan sulkeutumiseen.
Orpo torjui arvostelun siitä, että budjettiehdotus kurittaisi heikommassa asemassa olevia ja samalla olisi avokätinen hyvätuloisille esimerkiksi verotuksen muodossa. Hän sanoi, ettei hallituksella ole verotuksen osalta mitään erityisen merkittäviä uusia linjauksia.
– Verotuksen kiristämisellä tätä hommaa ei hoideta. Mutta sen sijaan me teemme toimia sosiaaliturvassa ja työttömyysturvassa, joilla me haluamme tehdä työn vastaanottamisesta kannattavampaa.
VM:n budjettiehdotus julkaistaan kokonaisuudessaan maanantaina. Sen jälkeen vuorossa ovat VM:n ja muiden ministeriöiden kahdenväliset neuvottelut. Varsinaisesti hallitus linjaa ensi vuoden talousarvioesityksestä budjettiriihessään syyskuun puolivälin jälkeen.
RKP:n tehtävä päätöksiä
Orpon mukaan RKP:n päätöstä hallituksessa jatkamisesta ei voida odottaa siihen saakka, kun hallituksen tiedonannosta yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä käydään keskustelua eduskunnassa syysistuntokauden alussa. Orpo sanoi, että valtioneuvosto kokoontuu ensi torstaina, ja valtioneuvosto tekee yksimielisiä päätöksiä.
– Nyt aletaan olla kalkkiviivoilla, päätöksiä pitää tehdä.
Syrjimättömyyden edistäminen ja rasismin vastainen työ keskitetään Orpon mukaan pääministerin alaisuuteen valtioneuvoston kansliaan.
Orpon mukaan nykyinen hallituspohja on ainoa, joka pystyy ratkomaan esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden ongelmia uskottavasti. Hän ei halunnut ennakoida, hajoaako hallitus, jos RKP ei äänestä valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) luottamuksen puolesta.
Suomessa tällä hetkellä säilössä oleva, Ukrainassa terrorismirikoksista epäilty venäläismies pääsi Suomeen mahdollisesti väärällä nimellä. Orpo sanoi, että vaikka Suomen rajavartiolaitos ja turvallisuusviranomaiset ovat maailman tehokkaimpia, uhka on erittäin vakava. Maahantulosäädöksiä kiristettiin itärajalla viimeksi noin kuukausi sitten, mutta hän voisi olla valmis tarkastelemaan tilannetta uudelleen.
– Olen pyytänyt päivitettyä tietoa rajaliikenteestä ja arvion siitä, tarvitaanko vielä jotain enemmän.
Orpo sanoi pitävänsä hyvänä sitä, mitä enemmän Nato on läsnä Suomessa. Myös Natolle pitää Orpon mukaan olla valmis antamaan apua. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) ehdotti tällä viikolla, että kantahenkilökunnan ja sopimussotilaiden lisäksi Naton operaatioihin osallistuisi reserviläisiä. Orpon mukaan asiaa pitää selvittää.
– Meillä on erittäin koulutettua reserviä, ja voisi olla, että olisi olemassa jonkinlainen sopimusrakenne, miten he voisivat olla operaatioissa käytettävänä, Orpo sanoi.
Katso: Budjettineuvottelut päättyivät – valtiovarainministeri Purra esittelee ehdotuksen
21:10