Perussuomalaisilta sinetti: Ei lähde puolueena rasismin vastaiseen kampanjaan – näin Purra suhtautuu hallituksen rasismikoulutuksiin

Perussuomalaisten puoluehallitus on päättänyt tällä viikolla, ettei se lähde mukaan hallituksen rasismin vastaiseen kampanjaan. Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra kertoo MTV:n Uutisextrassa myös ajatuksistaan hallituksen tuleviin rasismikoulutuksiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoo MTV:n Uutisextrassa, ettei Perussuomalaiset osallistu hallituksen rasismin vastaiseen kampanjaan. Puoluehallitus on päätöksensä tehnyt.

– Pääministerikin tarkensi Ylen A-studiossa, että tämä kampanja ei ole suunnattu puolueille vaan esimerkiksi työmarkkinajärjestöille, kansalaisjärjestöille ja urheiluseuroille, Purra perustelee.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) avasi rasismin vastaisen kampanjan tällä viikolla.

Purra otaksui jo alkuviikolla puolueen kesäkokouksessa Kouvolassa, että puolue tuskin lähtee mukaan kampanjaan. Ainakin Rkp:ssä ja kokoomuksessa närkästyttiin erityisesti Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Jani Mäkelälle, joka kuvasi kampanjaa "poseeraukseksi".

Muiden hallituspuolueiden puoluesihteerit arvelivat maanantaina MTV Uutisille, että heidän puolueensa osallistuvat kampanjaan.

Eikö Perussuomalaisten kannattaisi näyttää esimerkkiä hyvän asian puolesta?

– Kaikki hallituspuolueet ovat kokonaisuudessa mukana viime syksynä hyväksytyn tiedonannon pohjalta, mutta Perussuomalaiset r.p. (rekisteröitynyt puolue) ei. Me emme ole liittynet myöskään koulukiusaamista tai maailmanrauhaa edistäviin sitoumuksiin, vaikka nekin ovat varsin hyviä.

– Yksinkertaisesti poliittinen puolue ei tee tällaisia sitoumuksia ainakaan meillä. Noudatamme puolueen ohjelmia. Ja meillä puoluehallitus on päättänyt, että me emme osallistu tähän, Purra kertoo Uutisextrassa.

DEI-kouluttaja Yleltä?

Rasismin vastaiseen toimenpideohjelmaan kuuluu se, että myös hallitus saa koulutusta aiheesta.

Millä mielin Perussuomalaiset suuntaavat rasismin vastaiseen koulutukseen?

– Olen ymmärtänyt, että kyseessä on joku iltakoulun tyyppinen opinanto. Saa nähdä, onko sieltä Yleltä joku DEI-kouluttaja vai yliopistolta joku tutkija meille kertomassa asiasta, Purra lohkaisee vienosti hymyillen.

Kumpi koulutustaho olisi toiveissa?

– Annetaan muiden päättää tämä, Purra kuittaa.

DEI tarkoittaa monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden tukemista. Ylellä järjestettyjä DEI-koulutuksia on hiljattain kritisoitu.

Rasismi "huolestuttava ilmiö"

Itse ongelma eli rasismi Suomessa on Purran mielestä huolestuttava ilmiö.

– Rasismi yksilötasolla koettuna on ehdottomasti huolestuttava ilmiö. Tämä tiedonanto ja siinä annetut toimenpiteet ja tämä kampanja yhtenä niistä osoittavat, mitä me olemme valmiita asian eteen tekemään, hän vastaa.

Purra korostaa jokaisella olevan vastuuta siitä, että toisia ihmisiä kohdellaan asiallisesti.

– Totta kai päävastuu on aina yksilöillä ja voimme kaikki huolehtia siitä, että toimimme oikein. On sitten kyse asiallisesta kanssakäymisestä, ystävällisyydestä ja muiden huomioimisesta.

Uutisextra MTV Katsomossa ja lauantaina kello 19.10. MTV3-kanavalla.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat