Orpo Ylellä: Tavoitteena on, että Natossa olisi Suomen puolustamiseen osoitettu joukko-osasto

AOP 2106 Orpo hallitus
MAURI RATILAINEN / EPA-EFE / AOP
Julkaistu 18.02.2024 16:23(Päivitetty 18.02.2024 17:13)

MTV UUTISET – STT

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä on hyvin perusteltua, että Suomi haluaa nimenomaan Naton maavoimien alaesikunnan.

Jos ajatellaan Venäjän uhkaa, niin jos jossain niin täällä niitä maavoimia tarvitaan, sanoi Orpo pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa.

Orpon mukaan maavoimien alaesikuntaan Suomella on eniten annettavaa, mutta se myös antaa Suomelle eniten. Alaesikunta sitoisi Naton vahvemmin Suomen puolustamiseen.

Suomi tavoittelee sitä, että olisi olemassa Suomen puolustamiseen osoitettu joukko-osasto, joka esimerkiksi harjoittelisi Suomessa.

– Me emme tavoittele tällaista pysyvää läsnäoloa kuten esimerkiksi Baltian maat.

Orpon mukaan alaesikunta tukisi Suomen omaa, vahvaa puolustusta.

Torstaina puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi, että Suomi on kertonut Natolle halukkuudestaan maavoimien alaesikuntaan. Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson puolestaan sanoi, että Ruotsi on yhä kiinnostunut merivoimien mahdollisesta alaesikunnasta Itämerellä.

Myös tuleva presidentti Alexander Stubb toivoi vaalikampanjassaan Suomeen Naton alaesikuntaa, jonka myötä Suomeen tulisi muutamia kymmeniä Nato-upseereja.

Hallitus valmistautuu lumen sulamiseen itärajalla

Orpon mukaan Suomen itärajan tilanne on yhä hyvin huolestuttava.

– Tiedustelutietojen näkemys on se, että edelleenkin on olemassa satoja ellei paremminkin tuhansia kolmansien maiden kansalaisia, jotka ovat valmiita pyrkimään laittomasti Suomeen, sanoi Orpo.

Orpon mukaan tulee olla valmius jatkaa itärajan sulkua nykyisen kahden kuukauden sulun jälkeenkin.

– Mutta sen lisäksi tässä kun mennään kevättä kohti, niin riskit myöskin maastorajojen osalta kasvavat.

Hallitus valmistelee tiiviisti keinoja, joilla mahdollisiin maastorajan ylityksiin voitaisiin vastata. Orpo myöntää, että vastakkain ovat turvallisuus ja ihmisoikeudet.

– Siinä on erittäin vaikeita kysymyksiä. Joudutaan punnitsemaan esimerkiksi ihmisoikeuksien ja kansallisen turvallisuuden välillä.

Orpon mukaan kaikkien raja-asemien sulkemisen kohdalla on jo tehty se ratkaisu, että kansallinen turvallisuus on etusijalla.

Suomen itäraja on ollut kiinni junille tarkoitettua Vainikkalan raja-asemaa lukuun ottamatta joulukuun puolivälistä saakka.

Tuoreimmat aiheesta

Nato