Petteri Orpon (kok) hallituksen aikaikkuna suurille muutoksille on lyhyt, arvioivat Nykypäivän päätoimittaja Kasperi Summanen ja Kansan Uutisten päätoimittaja Jussi Virkkunen. Nykypäivä on kokoomuksen ja Kansan uutiset vasemmistoliiton pää-äänenkannattaja.
Kasperi Summanen muistuttaa, että asiat eivät toteudu sillä, että ne kirjataan paperiin, vaan kirjaukset täytyy myös toteuttaa.
– Esimerkiksi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajalta tiedämme, miten kovaa kyyti voi olla vasemmisto-oppositiosta ja työmarkkinajärjestöjen puolelta.
– Silloinhan nähtiin, miten perussuomalaisten kannatukselle kävi vuonna 2015. Onko rohkeutta viedä oikeasti maaliin. Aikaikkuna on lyhyt ja nämä täytyy tehdä aika nopeasti. Jos jäädään himmailemaan ja tekemään selvityksiä, niin se vaikeutuu koko ajan.
Tuleva hallitus on sopinut kuuden miljardin euron sopeuttamisohjelmasta, jossa neljä miljardia on suoria säästöjä. Esimerkiksi asumistukea heikennetään monelta tuen saajalta.
Syyniin on joutumassa asumis- ja työttömyysturvan ohella myös viimesijainen etuus eli toimeentulotuki, jonka vastaanottajien määrän hallitus haluaisi puolittaa ja samalla säästää 100 miljoonaa euroa.
Lue myös: Maraa pelottaa, miten kohtalokkaasti etuuksien leikkaus iskee häneen: "Sehän tarkoittaa nälkää"
Myös Kansan Uutisten päätoimittaja Jussi Virkkunen uskoo, että aikaikkuna suurille reformeille on lyhyt.
– Varmasti paperit ovat valmiina, niin ei muuta vaadi kuin, että alkaa tehdä hallituksen esityksiä. Työmarkkinalinjaukset ovat sellaisia, että ay-liike ei niitä hyvällä katso.
Molemmat päätoimittajat ennakoivat etenkin työmarkkinoille turbulenttia syksyä. Kasperi Summanen uskoo, että syksyllä nähdään mielenilmauksia ja vasemmistovetoinen oppositio haastaa hallitusta.
– Tulee vahva vastareaktio, mutta istumalihasten pitää kestää sitä merivettä.
Kansan Uutisten Jussi Virkkunen pitää hyvänä, että nyt puolueiden ideologiset erot tulevat selvästi esiin.
– Retoriikka tulee olemaan varmasti värikästä ja kovaa. Sitähän vasemmisto treenasi vuosina 2015–2019. Vähän nimiä vaihdellaan tiedotteisiin, niin hyvä tulee.
Millainen on Orpon johdolla rakennettu hallitusohjelma?
Nykypäivän Summanen kuvaa hallituksen ohjelmaa rohkeaksi.
– Minäkään ei jaksanut uskoa, että näin voimakkaita rakenteellisia uudistuksia lähdettäisiin tekemään etenkään työn puolelle. Kyllä työn linja näkyy läpi koko ohjelman. On oma juttunsa, miten näitä pystytään toteuttamaan, mutta ne ovat rohkeita kirjauksia.
Kasperi Summanen kuvaa ohjelmaa kokoomuksen näköiseksi, mutta myös vaalituloksen näköiseksi.
– Kokoomus sai läpi paljon, mitä lupasikin ja näinhän sen pitääkin olla, jos pääministeripuolueeksi lähtee.
Kansan Uutisten Virkkunen kuvaa ohjelmaa hyvin kokoomuksen näköiseksi. Hän kuvaa syntynyttä hallitusohjelmaa kokoomuksen suureksi voitoksi.
– Varsinkin työmarkkinalinjaukset ovat sellaisia, joita voisi kuvitella kokoomuksen pelikirjassa olevan.
– Perussuomalaiset sai omat muutamat tärkeät juttunsa, että papereihin saatiin allekirjoitukset, ja RKP saa omat kielipoliittiset linjauksensa. Säätiöiden rahoihin ei kosketa ja kaikki ovat tyytyväisiä, Virkkunen sanoo.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:49
Pureeko työttömien patistelu?
Jussi Virkkusen mukaan hallitusohjelman leikkaukset etenkin sosiaaliturvaan iskevät voimakkaasti heikommassa asemassa oleviin.
– Kokoomuksen linja kautta aikain on ollut kannustaa. He näkevät, että tarvitaan kannusteita työmarkkinoille eli leikkausten kautta saadaan ihmisiä työllistymään. Pienituloisille on tulossa kovaa kyytiä.
Virkkusen mukaan jää myös nähtäväksi, paljonko työpaikkoja toimien myötä lopulta syntyy. Hänen mukaansa valtiovarainministeriö ei laskelmissaan ”katso reaalimaailmaa”.
– Petteri Orpolle iso hatunnosto, että hän sai hyvin kokoomuslaisen hallitusohjelman. Nyt on ainakin selvää, miksi SDP:tä ei Säätytalolle haluttu.
Lue myös: Orpon hallituksen tukileikkaukset epäilyttävät asiantuntijoita – "Enemmän kepittämistä ja kurittamista kuin kannustamista"
Kasperi Summanen korostaa, että useiden ekonomistien mukaan Suomella on takanaan menetettyjä vuosikymmeniä ja olemme jääneet muista Pohjoismaista takamatkalle esimerkiksi työllisyydessä.
– Suomessa palkanmuodostuksessa on jäykkyyksiä ja meillä on aika jäykät työmarkkinat. Jotainhan tässä tarvitsisi tehdä.
Summanen muistuttaa myös, että kokoomus kertoi vaalien alla selvästi, mitä aiotaan tehdä ja mitä halutaan saavuttaa.
– Aika moni kansalainen oli sitä mieltä, että näitä ratkaisuja halutaan ja nyt niitä myös saadaan.
1:27