Rasismikeskustelusta "leipäpuuroon" ja lakkojen syksyyn – Pöllöraati kysyy: Miten käy PS-kannatuksen, kun politiikka heikentää duunarin asemaa?

Tuore hallitus pääsee pian sorvaamaan budjettiasioita, joista työmarkkinajärjestöt eivät ole mielissään. Esimerkiksi Metalliliitto on väläytellyt mahdollisuutta yleislakosta.

Yle Puheen politiikan toimittaja Linda Pelkonen, Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala ja MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ruotivat poliittista syksyä, kun hallitus pääsee sorvaamaan esimerkiksi budjettiasioita. 

Teollisuusliittossa ei katsota hyvällä hallituksen toimia ja se onkin aloittanut jo toimenpiteet työmarkkinauudistuksia vastaan, joita tuore hallitus kaavailee.

Pöllöraadin mielestä mahdollisilta konflikteilta tuskin vältytään. Haapala muistuttaa, että Metalliliitosta on väläytelty yleislakon mahdollisuutta. Hänen mielestään on hupaisaa, että asiaan herätään nyt, sillä hallitusohjelma julkaistiin jo kesäkuussa. Leikkauksia ja uudistuksia on luvassa ja mielenosoituksia tullaan näkemään, joihin hänen mukaansa on aihetta. Haapala sanoo, että rasismikeskustelusta päästään pian "leipäpuuroon".

– Luulen, että vaikka minkälainen myrsky tulisi ay-liikkeen suunnalta, niin hekin odottavat helpottuneena, että päästäisiin puhumaan taloudesta edes jonkin verran, Haapala sanoo.

Linda Pelkonen odottaa, kuinka tulevat toimet vaikuttavat perussuomalaisten kannatukseen. Pelkonen uskoo, että poliittisia lakkoja tullaan näkemään syksyn aikana, kun hallituksen suunnitelmissa on leikata ansiosidonnaista ja yrittää rajata lakko-oikeutta.

– Kuinka moni duunari on äänestänyt perussuomalaisia ja voi olla pikkuisen pettynyt siihen, että se puolue, jota on äänestänyt, tekeekin sellaista politiikkaa, joka heikentää duunarin asemaa, Pelkonen sanoo.

Eeva Lehtimäki kertoo pääministeri Petteri Orpon (kok.) sanoneen, että toimenpiteitä pyritään tekemään nopealla aikataululla. Lehtimäki toteaa, että kovat työelämän muutokset ovat hallituksen papereissa ja palkansaajajärjestöt saavat itselleen olemassaolon tarkoituksen. Myös taloustilanne saattaa olla eri loppusyksystä ja tulevana talvena.

– Sielläkin jäsenistömäärät vähenevät. Se jos joku on palkansaajajärjestöjen leipäpuuta vastustaa näitä ja osoittaa, että ihan kaikkea ei niellä, Lehtimäki sanoo.

– Hallitus joutuu miettimään, onko tämä kaikkinensa fiksua politiikkaa, kun ihmisiä jää mahdollisesti työttömäksi.

Haluaako RKP olla hallituksessa? Katso Pöllöraadin analyysi alla olevalta videolta!

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat