Hyvinvointiala Hali ehdottaa, että erilaiset älylaitteet pitäisi sisällyttää ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitukseen. Yksityistä sosiaali- ja terveysalaa edustavan järjestön mukaan tekoälyyn pohjaava liiketunnistin tai hyvinvointiranneke toisivat öisin hoitajaa enemmän turvaa ikääntyneelle ja helpottaisivat hoitajapulakriisiä.
Kävimme Helsingin kaupungin Kustaankartanossa, jossa on käytössä älylattia ja se on koettu varsin toimivaksi arjen ratkaisuksi. Jos Kustaankartanossa asuva Marja-Liisa lähtisi kesken yön sängystään, hoitaja saa asiasta hälytyksen – kiitos älylattian, kotimaisen innovaation. Hoitajapulassa kamppailevat hoivakodit saavat digikeksintöjen ansiosta apua ajankäyttöönsä enenevissä määrin.
– Hoitajan ei tarvitse koko ajan juosta edestakaisin katsomassa, että onkohan se Tyyne herännyt vai ei, vaan se ilmoittaa hoitajalle, joten me säästetään aikaa ja se tärkeä hoitajan aika irtautuu niille, jotka sillä hetkellä oikeasti tarvitsee. Eihän tätä ilman voisi elää enää tällaisessa palvelutalossa, kertoo Jaana Pilvinen, joka toimii Kustaankartanon Palvelutalo Eedenissä osastonhoitajana.
Seurauksena vähemmän lääkitystä ja vähemmän kaatumisia
Ennen älylattioita tässä hoivakodissa oli kolme yöhoitajaa – nyt pärjätään kahdella.
– Se on aika merkittävä säästö tänä päivänä, kommentoi Pilvinen.
Asiantuntijan mukaan älylattia vähentää sekä lääkityksen tarvetta että kaatumisia.
– Pystymme seuraamaan paremmin asiakkaan vointia ja kuntoa, vaikka me ei nähdäkään hänet kuin punaisena pallona puhelimen kautta, mutta me se lattia kertoo, mitä siellä oikeasti tapahtuu ja mihin aikaan vuorokaudesta.
– Ja hoitajat voivat myös älylaitteen kanssa puhua sinne asukkaan huoneeseen, että "Kuule Tyyne, että mä oon täällä Erkin luona nyt, mutta tulen kohta, istu oottelemaan". Tällä tavalla ehkäisemme sitä, että kukaan ei lähde hädissään etsimään hoitajaa ja vaikka kaadu, kertoo osastonhoitaja.
Hyvinvointiala Hali ehdottaa, että teknologiset ratkaisut pitäisi sisällyttää ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstömitoitukseen. Halin johtajan mukaan täten 60-paikkaisessa hoivakodissa kolmen yöhoitajan sijasta riittäisi kaksi.
– Esimerkiksi yöaikaisessa valvonnassa tekoälyyn pohjaava liiketunnistin tai hyvinvointiranneke tuo enemmän turvaa ikääntyneelle kuin se hoitaja, joka kiertää siellä kahden tunnin välein siellä potilas/asiakashuoneessa, toteaa Halin johtaja Arja Laitinen.
Kustaankartanossa asiasta ei innostuta.
– Itse en laittaisi mitään digilaitetta hoitajamitoitukseen. Nämä ei koskaan korvaa ihmistä, sanoo Pilvinen.