Osa suurista suomalaisyrityksistä on aloittanut asteittaisen siirtymisen etätöistä takaisin työpaikoille – käytössä runsaasti varotoimia, ettei korona riehaantuisi uudelleen

6:03img
Terassit aukesivat maanantaina – tältä meno näytti!
Julkaistu 02.06.2020 09:59

MTV UUTISET–KAUPPALEHTI

Useissa suurissa suomalaisissa yrityksissä on jo ehditty käynnistää paluu etätöistä normaaliin tilanteeseen. Seitsemässä haastatellussa firmassa kolmessa etätöiden purku on jo aloitettu ja neljä yritystä on puolestaan aikeissa jatkaa etätyötä edelleen

Osa suurista suomalaisyrityksistä on aloittanut asteittaisen siirtymisen etätöistä takaisin työpaikoille.

Tämä kävi ilmi, kun Talouselämä kysyi maanantaina seitsemältä suomalaiselta suuryritykseltä Nesteeltä, Nokialta, Stora Ensolta, SOK:lta, UPM-Kymmeneltä, Nordealta ja ST1:sltä, koska yrityksissä aletaan purkaa etätyökäytäntöä.

Yrityksistä etätyön asteittainen purku on aloitettu teknologiayritys Nokiassa, metsäyhtiö UPM-kymmenessä sekä energiayhtiö St1:ssä.

Kaikissa yrityksistä on otettu käyttöön useita varotoimenpiteitä, kuten käsihygieniaohjeita ja turvavälien noudattamista istumakäytäntöjä muuttamalla, mahdollisimman turvallisen toimistolle paluun mahdollistamiseksi.

Sen sijaan energiayhtiö Nesteellä, Nordea-pankissa, metsäyhtiö Stora Ensolla ja osuuskaupparyhmä SOK:ssa noudatetaan edelleen laajaa etätyökäytäntöä. Kaikissa kolmessa laajaa etätyökäytäntöä aiotaan jatkaa ainakin elokuun loppuun asti.

Asteittainen paluu arkeen

Energiayhtiö ST1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen kertoo, että yrityksessä on alettu purkamaan etätyökäytäntöä jo toukokuun lopulla. Sitä edelsi riskikartoituksen teko, jossa selvitettiin, miten paluu konttorille voidaan turvallisesti järjestää.

– Nyt ST1:ssä ollaan siinä tilanteessa, että puolet työntekijöistä palaa vaiheittain konttorille kesäkuun loppuun mennessä, Wiljanen kertoo.

Wiljanen toteaa heti perään, ettei ketään kuitenkaan olla määrätty takaisin konttorille, vaan päätökset työpaikalle palaamisen suhteen on tehty työntekijöiden omaa henkilökohtaista tilannetta kunnioittaen.

Toimistolle paluun tekeminen mahdollisimman turvalliseksi on edellyttänyt monenlaisia uudenlaisia ratkaisuja St1:ssä. Työntekijöille on muun muassa hankittu lisää parkkitilaa, jotta työntekijöiden olisi vaivatonta saapua konttorille omalla autolla.

Seinillä olevista digitaalisista näytöistä tulee jatkuvasti ohjeita työntekijöille, miten työpaikalla tulee toimia, jotta siellä olisi mahdollisimman virusturvallista, Wiljanen kertoo.

Teknologiayritys Nokialla etätöistä paluu aloitettiin puolestaan tänään, kertoo Nokian Suomen ulkoisen viestinnän vastaava Heli Harri sähköpostiviestissä.

– Työntekijämme palaavat konttorille vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa noin 10–20 prosenttia tähän mennessä etänä työskennelleistä työntekijöistä ovat palaamassa takaisin konttorille” Harri kertoo.

Nokialla on otettu St1:sen tavoin käyttöön monia varotoimenpiteitä.

– Jatkamme edelleen kaikkien tähän asti käytössä olleiden varotoimenpiteiden käyttöä, kuten turvaetäisyyksien noudattamista, tehostettua siivousta ja hyvää käsihygieniaa.”

Nokia suosittelee ensimmäisessä aallossa töihin palaaville työntekijöille myös kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä ja julkisilla paikoilla, Harri lisää.

Etätyössä kommunikaatio voi kärsiä

St1:ssä on haluttu asteittain palata konttorille jo nyt siksi, että ihmisten fyysinen läsnäolo on koettu yrityksessä edellytykseksi sille, että liiketoimintaa voidaan viedä tehokkaasti eteenpäin, Wiljanen sanoo.

Wiljasen kokemuksen mukaan erityisesti kommunikaation sujuvuus kärsii etätöissä jonkin verran, mikä on ongelma toiminnan kehittämisen kannalta.

Esimerkiksi työkulttuurin rakentaminen ja informaation jakaminen ovat Wiljasen mielestä asioita, jotka yksinkertaisesti sujuvat paremmin, kun ihmiset ovat työpaikalla fyysisesti läsnä.

Wiljanen kokee tärkeäksi, että niin yrityksissä kuin muillakin yhteiskunnan osa-alueilla mietittäisiin aktiivisesti sitä, miten yhteiskuntaa voidaan turvallisesti käynnistää, jotta koronatilanteesta päästäisiin eteenpäin mahdollisimman pienin vaurioin.

Stora Enso on yksi yrityksistä, joissa etätyökäytäntöä on päätetty sen sijaan edelleen täysimääräisesti jatkaa.

– Arvioimme tilannetta uudelleen kesän jälkeen, kertoo Stora Enson Suomen viestintäjohtaja Satu Härkönen.

Käytäntö on Stora Ensolla sama kaikissa maissa, joissa yhtiöllä on henkilöstöä.

– Haluamme tehdä kaikkemme, että henkilöstömme pysyy turvassa ja terveenä ja ettemme myöskään levitä mahdollista virusta yhteiskunnassa, Härkönen perustelee yhtiön päätöstä jatkaa etätyökäytäntöä kesän yli.

Vaikka moni suuri suomalaisyritys on ryhtynyt jo purkamaan etätyökäytäntöä, niin hallitus linjasi 4.5. suosittelevansa edelleen etätyön jatkamista. Hallitus aikoo arvioida suositusta uudelleen vasta kesän jälkeen.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus