Osaatko luopua käyttämättä jääneistä esineistä? Ammattijärjestäjä: ”Jos sotku ei haittaa, se ei haittaa"

6:40img
Julkaistu 27.09.2017 06:40

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Ihmiset kiintyvät sellaisiinkin esineisiin, joita eivät käytä. Tärkeää olisi oppia erottamaan olennainen epäolennaisesta.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vieraili maanantaiaamuna Huomenta Suomessa puhumassa työstään. Aallon mukaan monilla ihmisillä on ongelmia luopua arkisista, käyttämättä jääneistä esineistä, vaikka esineen tehtävä on tulla käytetyksi. Joidenkin hänen asiakkaidensa kodit ovat olleet kuin sisustuslehdistä – siihen asti, että kaapin ovi on auennut ja syliin vyörynyt kasa roinaa.

– On tutkittu, että ihmiset kiintyvät tavaroihin muutamassa sekunnissa. Jos laitat ostoskoriin jonkun esineen kaupassa, sen takaisin laittaminen kirpaisee, koska se on jo ikään kuin pikkaisen oma, Aalto kertoo.

Tavaroihin kiintyminen on pitkälti persoonasta kiinni: osa kiintyy ja liittää muistoja sekä merkityksiä esineisiin toisia enemmän. Normaalisti ihminen kuitenkin pystyy luopumaan ainakin osasta tavaroitaan. Pakkokeräilyssä taasen luopumiseen liittyvä ahdistus on hyvin vahva, eikä esimerkiksi vanhoja sanomalehtiä vain pysty viemään paperinkeräykseen. Siinä vaiheessa voi olla kysyntää myös terapeutille, vaikka ammattijärjestäjäkin käy esineisiin liittyviä tunteita läpi asiakkaan kanssa.

Turhaa stressiä ei kannata ottaa

Järjestäjän työ ei ole heittää tavaroita roskiin, vaan asiakas tekee itse luopumispäätökset.

– Ei personal trainerkaan nosta punttia asiakkaan puolesta, vertaa Aalto.

Tärkeintä olisi oppia erottamaan olennainen epäolennaisesta, vaikka päätösten tekeminen saattaa olla raskasta.

Toisaalta, joskus kyse ei välttämättä ole niinkään luopumisen vaikeudesta kuin ajan puutteesta. Tällöin ammattijärjestäjän tilaaminen kotiin voi tuoda kalenteriin tilaa kodille pyhitetylle päivälle, jolloin turhaa tavaraa lentää kaappeja tukkimasta hyvinkin tehokkaasti.

Ennen kuin tavaroita alkaa KonMari-menetelmän nimeen vannoen heittää oletettua roinaa ulos kaapeista, on syytä muistuttaa itseään siitä, ettei kodin tavaramäärästä tarvitse ottaa turhaan stressierää.

– Jos sotku ei haittaa, se ei haittaa, kertoo Aalto motokseen.

Kodin järjestyksen toimivuus kodissa asujalle on tärkeintä.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla. 

Tuoreimmat aiheesta

Siivous