Liikeellä on alohälyttimiin liittyviä harhaluuloja, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) tiedotteessa.
Vuoden 2026 alusta lähtien taloyhtiö on vastuussa siitä, että jokaisesta asunnosta löytyy toimiva palovaroitin. Palovaroitinvastuu siirtyy siis kiinteistön omistajalle.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan liikkeellä on virheellistä tietoa siitä, että vastuu palohälyttimistä olisi nyt jo taloyhtiöillä. Tosiasiassa siirtymäaika on vielä käynnissä.
Taloyhtiö saa halutessaan jo nyt ottaa vastuun, mutta kukaan ei ole vielä myöhässä tässä, tiedotteessa todetaan.
Pelastusalan tietoon on tullut myös tapauksia, joissa on sanottu, että taloyhtiö voisi hoitaa vastuunsa vain erityisillä palovaroittimilla. Tämäkään ei pidä paikkansa.
Kaksi palohälyttimen testaukseen liittyvää harhaluuloa
SPEKin mukaan joillain on sellainen käsitys, että taloyhtiö olisi jatkossa vastuussa palohälyttimen testaamisesta. Tiedotteessa kerrotaan, että joissain mainoksissakin olisi näkynyt tällaisia väitteitä.
SPEK muistuttaa, että palohälyttimen testaus on jatkossakin asukkaan tehtävä. Taloyhtiö voi toki halutessaan päättää, että yhtiö huolehtii testaamisesta.
Joka tapauksessa taloyhtiön pitää antaa asukkaalle selkeät ohjeet.
Liikkeellä on SPEKin mukaan toinenkin virheellinen käsitys. SPEK muistuttaa, että myös sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet pitää testata, vaikka jotkut toisin luulevatkin.
– Säännöllinen testaus on ainoa tapa varmistua, että varoittimen ääni toimii. Tämä koskee kaikkia palovaroittimia, sanoo SPEKin johtava asiantuntija Kari Telaranta tiedotteessa.
Lue myös: Sähkölaitteet aiheuttivat viime vuonna 2 260 paloa – yleisin syypää vuodesta toiseen sama!
Taloyhtiö päättää palovaroittimista
Palovaroittimien hankkiminen, ylläpito ja huolto on taloyhtiön vastuulla. Taloyhtiö saa päättää, asennetaanko asuntoihin tavalliset paristokäyttöiset palovaroittimet vai sellaiset, joissa on lisäominaisuuksia.
SPEK kertoo tiedotteessaan, että aivan tavallinen palovaroitin käy hyvin.
Samalla on hyvä muistaa, että sähköverkkoon kytkettyä palohälytintä ei saa vaihtaa paristokäyttöisiin.
– Pääasia on, että varoittimia on riittävästi. SPEK suosittelee, että palovaroitin asennetaan ainakin jokaiseen makuuhuoneeseen ja eteiseen, Telaranta kertoo.
Katso myös video: Palovaroitin ei välttämättä ehdi reagoimaan terassipaloon
0:51