Älä koskaan tee tätä virhettä, kun kuulet naapurin palovaroittimen huutavan

Jos naapurin palovaroitin huutaa ja vilkaisu rappukäytävään paljastaa vellovan savumassan, on tärkeää pysyä omassa asunnossaan. Savuun ei tule mennä, sillä se tappaa, muistuttaa asiantuntija.

Usein se alkaa ruoanlaitosta: kokkailija unohtaa sammuttaa lieden, tai se kytkeytyy vahingossa päälle. Tulipalon ainekset ovat kasassa.

Paloja aiheutuu myös sähkölaitteista; omakotitaloissa tulisijan hormissa tai takassa voi vikaa, tai kipinä voi karata takasta asuntoon. Joulun alla kynttilät ja muu avotuli ovat tulipaloriski.

Suomessa syttyy 3000 asuinrakennuspaloa vuodessa, ja 50 ihmistä kuolee tulipaloissa vuosittain. 63 prosentissa palokuolemista tilassa ei ole ollut toimivaa palovaroitinta.

– Ihmisen toiminta on taustalla. On aika harvinaista, että tulipalot syttyvät itsestään. Kyllä esimerkiksi sähkölaite yleensä särisee tai antaa jotain merkkejä, että se on rikkoutumassa, tai muuten ollaan huolimattomia, Antti Määttänen Lähi-Tapiolasta kuvailee Uutisaamussa.

Älä mene savuiseen rappuun

Jos naapurin palovaroitin huutaa ja vilkaisu rappukäytävään paljastaa vellovan savumassan, on tärkeää pysytellä rauhallisena. Savuiseen rappukäytävään ei missään nimessä tule mennä.

– Savu tappaa. Muutamakin henkäys sitä voi olla tappavaa, johtava asiantuntijaKari Telaranta Suomen pelastusalan keskusjärjestöstä muistuttaa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Asuntosi on palo-osasto

Kerrostalot on rakennettu niin, että asunnot ovat omia palo-osastojaan. Niissä siis on suhteellisen turvallista odottaa apua, vaikka tulipalo onkin aina hyvin vaarallinen tilanne koko talolle.

– Jos yksi viesti ihmisille pitää sanoa, niin [se on]: Älä mene savuiseen porrashuoneeseen, vaan odota omassa asunnossa ja soita 112, Telaranta  jatkaa.

Katso myös: Tiesitkö? Näin monta palovaroitinta kotona oikeasti pitäisi olla! Juttu jatkuu videon jälkeen.

Entä, jos käytävässä ei ole savua?

Jos naapurin palovaroitin huutaa, mutta savua ei käytävässä näy, ovesta uskaltaa astua ulos. Käytävässä kuulostellaan, mistä asunnosta hälytys tulee.

– Voi kokeilla ovea, onko se kuuma, tuleeko postilaatikosta savua, Telaranta neuvoo.

Asukkaalle voi yrittää huutaa postilaatikosta. Jos näkee savua, kannattaa pysyä asunnossa ja soittaa apua.

Katso myös: Mistä löytyy palovaroittimen parasta ennen -päivä? Näin tarkistat oman laitteesi kunnon:

Lue myös:

    Uusimmat