Lämmitys ja lämmin vesi ovat kotien suurimmat sähkösyöpöt, mutta myös kylmälaitteiden energiankulutusta kannattaa pohtia.
Korkea sähkönhinta on puhuttanut pitkin syksyä. Omilla valinnoillaan voi vaikuttaa kodin sähkönkulutukseen, ja esimerkiksi ensimmäinen askel energiatehokkaaseen ruoansäilytykseen on uusien kylmälaitteiden hankinta, muistuttaa rakennusliike JM Suomi tiedotteessaan.
Lämmitys ja lämmin vesi ovat toki tyypillisesti kotitalouksien pahimpia sähkösyöppöjä, mutta Energiaviraston mukaan kotitalouksien energiankulutuksesta sähkölaitteisiin, valaistukseen sekä ruoanlaittoon kuluu niihinkin 12 prosenttia. Nousevan sähkön hinnan vuoksi onkin entistä kannattavampaa valita paremman energialuokan laite, mikäli suunnittelee uuden kodinkoneen hankintaa. Vattenfallin mukaan 10–20 vuotta vanhat jääkaapit ja pakastimet voivat kuluttaa sähköä jopa kaksinkertaisesti uusiin laitteisiin verrattuna. Lue aiemmasta artikkelistamme lisää kodinkoneiden energiamerkinnöistä!
Uutta jääkaappia tai jääkaappi-pakastinta valitessa kannattaa energiatehokkuuden lisäksi pohtia sitä, minkä kokoinen kaappi sopii tilavuudeltaan omiin säilytystarpeisiin.
– Sopivankokoinen kaappi on sellainen, jonka saa pidettyä mahdollisimman täytenä koko ajan, sillä tyhjä jääkaappi viilentää sen ilmaa turhaan. Mitä täydempi kaappi on, niin sitä vähemmän sen tarvitsee viilentää ilmaa, sillä jääkaapissa olevat purkit ja pakkaukset varaavat itseensä kylmää, rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauksen työnjohtaja Aleksi Puhakka kertoo tiedotteessa.
Lue myös: Näin paljon rahaa voit säästää energiatehokkailla kodinkoneilla
Näin täytät ja käytät jääkaappiasi
Energiamerkinnän lisäksi jääkaapin energiatehokkuuteen ja toimintaan voi vaikuttaa itse. JM Suomi kertoo tiedotteessaan, että esimerkiksi lasipurkit varaavat muoviastioita paremmin kylmää. Ruokapakkaukset kannattaa myös pitää suljettuina, jotta kaappiin ei pääse ylimääräisiä hajuja. Kannattaa muistaa, että jos pakkaus on auki, se voi kaatuessaan valuttaa nestettä jääkaapin sisäosiin.
Ruokaa ei myöskään tule laittaa lämpimänä jääkaappiin.
– Ennen kuin laittaa ruokaa jääkaappiin, se on jäähdytettävä hyvin. Hyvin jäähdytettynä se ei nosta turhaan jääkaapin lämpötilaa, mikä säästää sähköä, Puhakka sanoo.
Puhakka muistuttaa myös, että ruoan jäähdyttäminen huoneenlämpöön ennen jääkaappiin siirtämistä, on turvallista. Myös Martat muistuttavat sivuillaan, ettei lämmintä ruokaa tule laittaa jääkaappiin – se voi uhata myös muiden ruokien turvallisuutta. Ruoan voi Marttojen vinkin mukaan jäähdyttää kätevästi laittamalla ruoka-astian tiskialtaaseen, jossa on kylmää vettä. Ruoat voi jääkaappiin laittaessaan peittää esimerkiksi muovikelmulla: tämä estää ruoan kuivumisen sekä hajujen leviämisen ja tarttumisen.
Lue myös: Säilytätkö sinäkin tuorekelmua keittiön laatikossa? Ei ehkä kannattaisi – testaa tämä niksi!
"Takaseinä on hyvä pitää puhtaana"
Kun jääkaappia sitten avaa, on tärkeää pitää mielessä, että oven auki pitäminen lämmittää niin kaapissa säilytettäviä elintarvikkeita kuin sen ilmaakin. Mitä rivakampaan oven laittaa kiinni, sitä vähemmän koneen tarvitsee viilentää kaappia, mikä puolestaan auttaa pitämään sähkönkulutuksen kurissa.
Lisäksi on hyvä pitää kylmälaitteet siistinä. Tämä pidentää niin laitteiden käyttöikää kuin varmistaa sen, että ne toimivat, kuten pitää. Jääkaapin sisäpintoja on hyvä pyyhkiä säännöllisesti esimerkiksi ennen kauppakassien purkamista sen sijaan, että tarttuisi rättiin vain maitopurkin kaatuessa hyllylle. Tiivisteitäkin kannattaa pyyhkäistä säännöllisesti. Näin ovi pysyy tiiviinä ja kylmä ilma kaapin sisäpuolella.
– Jääkaapin takaseinä on hyvä pitää puhtaana, jotta kondenssivesi pääsee valumaan alas keräyskaukaloon. Kaukalon tyhjennysputken on myös oltava puhdas, jotta vesi pääsee valumaan pois takaosan haihdutuskaukaloon, eikä koneen alle parketille ja keittiökalusteille, Puhakka muistuttaa.
Lue myös: Näyttääkö sinun jääkaapissasi samalta kuin kuvassa? Tarkista tästä, säilytätkö ruokia ja juomia oikein
Tarvitseeko jääkaapin takaa imuroida? Hyviä uutisia uusien laitteiden omistajille
Usein neuvotaan imuroimaan kylmälaitteiden takaa säännöllisesti, jottei sinne kerääntyvästä pöystä aiheudu riskiä paloturvallisuudelle. JM Suomi muistuttaa kuitenkin tiedotteessaan, että vanha neuvo pätee vain vanhojen laitteiden kohdalla.
– Uusissa laitteissa ei ole takaosassa enää imuroitavia osia, vaan energiatehokkuuden takia kaikki on koneen sisällä, Puhakka kertoo.
Kylmälaitteiden alle kerääntyvät murut ja pölyt on kuitenkin edelleen imuroitava jatkossakin.
Tiedotteessa muistuteaan, että automaattinen sulatus on kylmälaitteissa jo valtavirtaa, mikä helpottaa laitteiden kunnossapitoa. Jääkaappi tai pakastin saattavat kuitenkin kerätä jäätä, ja tämän vuoksi on syytä muistaa, että huonosti suljetut pakkaukset, lämpimät tuotteet ja avoinna pidetyt ovet kerryttävät huurretta. Paksu jääkerros voi lisätä sähkönkulutusta jopa 30 prosentilla, joten siinä riittää motivaatiota huolehtimaan niin ovien kuin pakkaustenkin sulkemisesta sekä ruoan huolellisesta jäähdyttämisestä.
Lue myös: Hyödynnä talvipakkaset ja sulata pakastin – säästä sähkölaskussa
Lue myös: Vakuutusyhtiön varoitus: Tämä sähkönsäästökeino voi aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen vahingot
Näin sähkökatko vaikuttaa jääkaapin ja pakastimen ruokiin:
5:22
Lähteet: JM Suomi, Vattenfall, Martat