Pörsseissä nähtiin maanantaina aamupäivällä poikkeuksellinen äkkilasku, niin sanottu flash crash. Osakekurssit laskivat Helsingin pörssissä ja muissa pohjoismaisissa pörsseissä rajusti. Monet vakaiden suuryhtiöiden osakkeet niiasivat yli kymmenen prosenttia.
Myös rekyyli ylöspäin oli nopea, ja pian pörssi jatkoi aamun tapaan loivemmassa laskussa.
– Liike näkyi erityisen voimakkaana pohjoismaisissa pörsseissä. Euroopassa ja jenkkifutuureissa liike oli pienempi, Nordean päästrategi Antti Saari kommentoi.
– Äkkiä tulee mieleen, että joku on myynyt merkittävän position tai vaihtoehtoisesti on tullut huti toimeksiannoissa, sellaisiakin sattuu.
Osakevälittäjät toteuttavat toimeksiantoja parhaaseen mahdolliseen hintaan, minkä markkinoilta saa. Jos myyjä on valmis tiputtamaan hintaa kovinkin alas, hetkellinen tipahdus voi olla suuri.
– Jos ei ole perustetta 10 prosentin kurssilaskulle, tällainen ei voi jatkua kovin pitkään. Se voi tosiaan olla ihan vahinkokin, Saari toteaa.
Pörssi selvittää
Helsingin pörssiä operoivasta Nasdaq Helsingistä kerrotaan, että markkinavalvonta on seurannut tilannetta, mutta tässä vaiheessa pörssistä ei pystytä kommentoimaan tapahtunutta.
Pörssi selvittää markkinaosapuolten kanssa, mitä on tapahtunut.
Taustalla todennäköisesti vahinko
Danske Bankin Suomen osakevälityksestä vastaava johtaja Jukkapekka Laurila kommentoi asiaa sähköpostitse.
– Kyseessä oli tietojemme mukaan erään markkinatoimijan virhe, joka aiheutti myyntipaineen ainakin Suomen, Ruotsin ja Tanskan markkinoilla.
– Todennäköisen virheen takia osakkeet myytiin lyhyellä aikaperiodilla, mikä aiheutti monien osakkeiden hintaan noin 10 prosentin laskun. Osakkeet palautuivat suurin piirtein aiemmille tasoilleen vajaan 10 minuutin kuluessa, Laurila kertoo.
Alhaiset volyymit altistavat heilunnalle
OP:n pääanalyytikko Antti Saari arvioi, että flash crashin taustalla on todennäköisesti inhimillinen virhe.
– Kun brittimarkkinat ja jotkut muutkin pörssit ovat tänään kiinni, vaihtovolyymit ovat alhaiset. Sellainen lisää riskiä tämän tyyppisille virheille.
– Joku voi erehdyksessä lyödä kauppaa markkinahintaan tai algoritmit ovat voineet mennä sekaisin, Saari sanoo.