Ota nämä asiat huomioon hääbudjetissa – morsian: ”Kuvaamiseen ja pukuun meni odotettua enemmän”

Sortter häät
Helsinkiläiset Eetu ja Nina suunnittelivat tarkoin häidensä budjetin.Shutterstock
Julkaistu 03.09.2019 15:52

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SORTTER

Tarkan hääbudjetin etukäteen laatineellekin tulee matkan varrella yllätyksiä – esimerkiksi ruokaan voi mennä luultua enemmän tai vaikkapa tilavuokraan ennakoitua vähemmän. Helsinkiläinen Nina, 36, kertoo 10 000 euron hääbudjetin ylittyneen lopulta vajaalla kahdella tuhannella eurolla. Suunniteltua enemmän rahaa kului muun muassa hänen hääpukuunsa.

Viime helmikuussa häät Eetu-sulhasensa kanssa järjestänyt Nina kertoo valokuvauksen olleen lopulta yksittäinen asia, johon meni runsaasti suunniteltua enemmän rahaa.

– Ystäväni sanoivat, että kuvaamiseen kannattaa panostaa, sillä valokuvat ovat lopulta yksi harvoista konkreettisista muistoista, joita häistä jää. Alun perin olimme varanneet kuvaukseen 300 euroa. Lopulta otimme ammattikuvaajan, ja kuvausbudjetti oli 1 500 euroa, Nina kertoo.

Vieraita Ninan ja Eetun juhlaan tuli 53. Pariskunta otti hääbudjetin tekemisen tosissaan – arviot kuluista laitettiin etukäteen excel-taulukkoon. Nyt, puoli vuotta häiden jälkeen, Nina summaa muutaman asian, jotka häitä suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon.

– Kannattaa ottaa kunnolla selvää paljonko mikäkin asia maksaa, sillä monet kulut voivat muuten tulla melkoisena yllätyksenä. Häiden järjestelyssä lähtee helposti laukalle, kun innostuu. Pieniin asioihin kuten koristeluihin, menukortteihin ja sen sellaisiin, saa uppoamaan yllättävän paljon rahaa, kun ne ynnää yhteen, Nina sanoo.

Moni ottaa myös lainaa hääpäivän järjestämiseksi, jotta päivästä tulee juuri sellainen kuin on toivonut. Toisaalta lainat kilpailuttamalla voi säästää kuluissa pitkän pennin. Lainojen vertailupalvelu Sortter kertoo, että tyypillisesti Sortterin kautta on jätetty häitä varten lainahakemuksia, joissa on haettu 2 000–10 000 euron lainoja. Suurin osa hakijoista on anonut lainasummaa 5 000 ja 10 000 euron väliltä. Erilaisiin lainavaihtoehtoihin voit tutustua täällä.

Vertailemalla voi säästää satoja euroja

Nina ja Eetu ottivat etukäteen selvää muun muassa googlaamalla esimerkiksi pukujen, kampausten ja hääkimppujen hintoja.

– Olimme arvioineet, että rahaa menisi 9 700 euroa, ja lopulta sitä meni 11 500 euroa. Selvästi eniten rahaa meni ruokaan ja juomaan. Otimme paikan, jonka puolesta oli järjestetty sekä tila, ruoka että tarjoilu. Könttähinta tuolla ilman ruokajuomia oli 4 000 euroa.

Pariskunta halusi itse päästä mahdollisimman vähällä vaivalla. Budjetti oli rajallinen, joten sen kanssa piti olla tarkkana. Niinpä pariskunta pyysikin tarjouksia monelta eri taholta.

Ninan ja Eetun häät – 53 vierasta

Toteutunut budjetti: 11 500 euroa

Mitä?
Ruoka4000
Juoma1000
Morsiamen puku1200
Sulhasen puku190
Morsiamen kampaus200
Meikkaus100
Sulhasen parturi80
Hääauto/taksi50
Siviilivihkiminen (viikonloppuna)250
DJ600
Hotelliyöt290
Kukat180
Soihdut, kynttilät40
Valokuvaus1500
Sormus500
Sipsit ja karkit70
Kertakäyttömukit40
Kutsukortit80
Plaseerauskortit20
Menu- ja ohjelmakortit30
Hääkakun koriste10
Häämatka700
Kiitoskortit50
Huivi30
Kynnet90

Tölkki-coolerit (toimivat myös lahjana vieraille)

200

– Tilan kanssa kannatti nähdä vaivaa, että löysi juuri itselle sopivan. Googlasimme ja pyysimme tarjouksia useasta paikasta. Huomasimme myös, että tilavuokrat vaihtelivat muutaman satasen ja useamman tonnin välillä, eli siinä on yksi asia, jonka osalta voi säästää.

Kuvauksen lisäksi morsiamen pukuun meni suunniteltua enemmän rahaa.

– Ostin ensin muutaman satasen puvun, koska ajattelin, että turha tuhlata, kun pidän pukua vain yhden päivän. Sitten näin kuvia, joita kaaso oli ottanut sovituksessa, enkä pitänytkään siitä, miltä puku näytti. Vaihdoin puvun lopulta kalliimpaan, täydelliseen pukuun. Ompelijan piti tehdä vielä pukuun muutoksia, joten noin tuhat euroa siihen lopulta meni.

Vaikka Nina sulhasineen oli alun perin liikkeellä maltillisella asenteella, rahan kuluttaminen alkoi kuitenkin ryöpsähdellä mitä lähemmäksi hääpäivä tuli.

– Etenkin viimeiselle viikolla tuli mieleen kaikenlaista ostettavaa. Pukuun sopivia koruja piti saada, hääpaikan vessakoriin voiteita ja hajusteita ja niin edelleen, Nina kertoo.

Pariskunta halusi siviilivihkimisen viikonlopulle, mikä teki budjettiin 250 euron loven.

– Vihkiminen olisi ollut virastoaikaan ilmaista maistraatissa, mutta halusimme tuomarin vihkimään meidät viikonloppuna, ja se maksoi erikseen, Nina kertoo.

Lainavertailusta saat lisää tietoa täältä.

”Häämatka tehtiin pienellä budjetilla”

Häämatka on hääbudjetissa osio, johon saa halutessaan uppoamaan useita tuhansia euroja, ja osa hääpareista saattaakin pyytää lahjojen sijasta rahaa häämatkaan. Osa puolestaan ottaa matkaa varten lainaa voidakseen toteuttaa unelmiensa häämatkan. Lomalainojen kilpailutukseen voit tutustua täällä.

Nina ja Eetu tekivät häämatkan melko pienellä budjetilla.

– Olimme Budapestissä muutaman päivän. Lennot olivat sinne melko edullisia helmikuussa. Matkaan meni noin 700 euroa, Nina kertoo.

Hääbudjetin pariskunta kattoi pääosin säästöillään.

– Lisäksi pyysimme lahjojen sijasta rahaa matkakassaan, joten silläkin tavalla katoimme kustannuksia, Nina kertoo.

Haastateltavan nimi on muutettu.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle