Häät Italiassa? Nämä tekijät vaikuttavat kustannuksiin: "20 000 euroa ei välttämättä riitä"

Toscanan tuuli -hääyritystä pyörittävä Mari Mattila on järjestänyt suomalaispareille häitä Italian auringon alla jo parin vuosikymmenen ajan. Kysyimme, paljonko Italiassa järjestetyille häille yleensä tulee hintaa.

Mattila huomauttaa, että tarkkaa hinta-arviota on mahdoton sanoa, sillä kustannuksiin vaikuttaa moni asia.

Häiden hintalappu riippuu luonnollisesti todella paljon siitä, kuinka paljon on vieraita.

– Sanotaan, että karkeasti vähintään 20 000 euroa, jos mukaan lähtee 20–30 vierasta, hän pohtii.

Vieraiden majoitus ja hääpaikka

Toinen erittäin paljon vaikuttava kysymys on se, maksavatko vieraat omat majoituksensa vai eivät.

– Jos vieraiden majoitus laitetaan budjettiin, 20 000 euroa ei välttämättä riitä.

Mattila kertoo, että hinta voi kivuta herkästi 50 000–100 000 euroon, jos halutaan hulppeampaa juhlapaikkaa ja halutaan kustantaa myös vieraiden majoitus.

Häät voivat venyä jopa kolmen päivän mittaisiksi. Mattilan mukaan tällä hetkellä on erittäin suosittua järjestää ensimmäisenä iltana harjoitusillallinen ja vielä häiden jälkeisenä aamuna brunssi tai pool partyt eli allasbileet.

Henkilömäärän lisäksi hintaan vaikuttaa paikka eli villa, jossa häät järjestetään.

– Jos mietitään, että villa maksaa vaikkapa 10 000 euroa, niin onko se hääparin budjetissa vai jakautuuko tämä hinta esimerkiksi 30 häävieraan kesken, Mattila havainnollistaa.

Loma samaan syssyyn?

Jotkut parit saattavat kustantaa vieraille pari yötä hääpaikkana toimivasta villasta tai varata villan koko viikoksi niin, että kukin vieras maksaa oman majoituksensa.

– Moni yhdistää häiden yhteyteen lomansa.

Mattilan mukaan järkevintä onkin ottaa villa viikoksi ja lomailla samalla. Siten saa kustannuksia vähän pienemmäksi

– Vieraat saavat sen suhteellisen edullisesti, kun miettii, että heillä on viikon ajan käytössä villa, jossa on uima-allas. Mielestäni se on hyvä ratkaisu kaikille.

Häiden ajankohta

Sekin vaikuttaa, mille päivälle hääpari juhlansa haluaa. Lauantait ovat ehdottomasti kaikkein suosituimpia, kun taas esimerkiksi maanantaina saattaa olla hyvinkin tilaa.

– Kannattaa miettiä myös arkipäiviä, koska silloin voi tulla hyvinkin paljon säästöä. Tietyt palvelut voivat olla paremmin saatavilla, kun se on arkipäivä eikä meidän tarvitse kamppailla lauantaista, Mattila vinkkaa.

Lauantai on kilpailtu päivä

Lauantain suuresta suosiosta kertoo se, että hääpalveluyritykset eivät välttämättä ota vastaan edes pienempää seuruetta sille päivälle. 

Mattila on huomannut, että monet catering-palvelut eivät ota tuolle päivälle alle 50 hengen seurueita.

– Valokuvaajatkaan eivät lauantaisin mielellään tee tietenkään mitään pienempää keikkaa, koska lauantaille saa myös isoja häitä.

Mattilan mukaan asiaa voisi ajatella myös siltä kantilta, että häiden viikonpäivä ei ehkä ole niin olennainen asia lopulta, jos on vuokrattu villa upeista puitteista ja lähdetty viikoksi Italiaan juhlimaan rakkautta.

– Mitä se haittaa, jos kaikki ovat lähteneet reissuun, hän hymyilee.

Muista tämä, kun laadit vieraslistaa!

Mattila kertoo, että Italiaan tuodaan yleensä 20–50 häävierasta. Hän kehottaa miettimään oikein tarkkaan sen, paljonko vieraita kutsutaan. 

Saattaa nimittäin käydä niin, että kaikki kutsutut tulevat, jolloin kustannukset voivat nousta paljon aiottua suuremmiksi.

– Ei kannata tehdä niin, että kutsutaan vaikka 80 ihmistä ajatellen, että varmaan 50 heistä tulee, koska ihmiset osallistuvat tosi isolla prosentilla ja voi ollakin, että ne kaikki 80 kutsuttua tulevatkin paikalle.

Katso myös video: Tämä pariskunta järjesti häät alle 500 eurolla

Lue myös:

    Uusimmat