Suihkurusketuksen tai itseruskettavien tuotteiden tuoma väri ei suojaa auringon uv-säteilyltä aidon rusketuksen tapaan. Tekorusketus ei kuitenkaan nosta syöpäriskiä auringonoton tavoin.
Videolla näytetään, miten aurinko vaurioittaa ihoa pinnan alta.
Enemmistö suomalaisista ottaa aurinkoa ruskettumisen vuoksi, vaikka uv-säteilyn riskit – kuten ihosyöpä – tiedetään. Melanooma onkin yksi kaikkein nopeimmin yleistyvistä syövistä länsimaissa.
Mutta onko tekorusketus yhtään sen turvallisempi vaihtoehto kuin auringon palvonta? Lyhyt vastaus: kyllä.
Tekorusketus on todellakin aitoa turvallisempi, sillä ihon sävyn tummuminen perustuu eri reaktiolle.
Aito rusketus suojaa uv-säteilyltä
Aidon rusketuksen aiheuttaa DNA:lle haitalliselle uv-säteilylle altistuminen, mikä saa ihon tuottamaan enemmän melaniinia. Tämä näkyy ihollamme rusketuksena. Melaniini on ihon tumma pigmentti, jonka tarkoitus on suojella ihoa uv-säteilyn haitoilta.
LUE MYÖS: Luonnollinen ihonsävy on trendikäs: Näin korostat vaaleaa hipiääsi
Osa ihmisistä tuottaa luonnollisesti toisia enemmän melaniinia. Asialla on tekemistä ihon värin kanssa: mitä vaaleampi ja ohuempi iho on, sitä voimakkaammin uv-säteily sitä polttaa.
Suomalaisista 3–5 prosenttia ei rusketu juuri ollenkaan ja noin neljäsosa ruskettuu heikosti. Keskikesällä keskipäivän auringossa loikoilu voi polttaa ihon jo 15–30 minuutissa.
Rusketus saattaa tuplata ajan, jonka auringossa voi palamatta viettää. Aurinkorasvaa suositellaan kuitenkin myös ruskettuneelle iholle, sillä rusketuksen tuoma suojakerroin on arviolta 4 – vertailun vuoksi: aurinkorasvan suojakertoimeksi suositellaan vähintään suojakerrointa 30.
Itseruskettavat tummentavat ihoa kuin uuni leipää
Moni suomalainen ruskettuu huonosti. Kuvituskuva.Shutterstock
Itseruskettavien ihon sävyä tummentava vaikutus puolestaan perustuu useimmiten dihydroksiasetoniin, joka tunnetaan tuttavallisemmin nimellä DHA. Kyseessä on sokeri, joka tarttuu ihon pintakerrokseen ja reagoi sen kanssa tuottaen melanoidiini-pigmenttiä.
LUE MYÖS: Tiesitkö? Uskomaton reaktio saa aikaan kinuskikastikkeen
Itse asiassa itseruskettavat muuttavat ihon sävyä samaan tapaan kuin kuuma uuni leivän pintaa. Kyseessä on Maillard-reaktioksi kutsuttu ilmiö, jolla tarkoitetaan kemiallista reaktiota pelkistävien sokerien ja aminohappojen tai proteiinien välillä. Maillard-reaktion tuotteina muodostuu ruskeita väriaineita ja aromia tuottavia yhdisteitä.
Itseruskettavien DHA ei ole millään lailla myrkyllinen. Sitä syntyy yleisesti kasvi- ja eläinkunnassa, mutta myös ihmisessä sokeriaineenvaihdunnan välituotteena.
DHA ei ole haitallista iholle levitettynä, mutta hengitettynä se on yhdistetty kohonneeseen riskiin sairastua astmaan, keuhkoahtaumatautiin sekä syöpään. Tämän vuoksi suihkurusketuksessa käyvien tai kasvoilleen suihkutettavia itseruskettavia käyttävien on syytä peittää hengitystiensä aineen levityksen ajaksi.
Itseruskettavan tuoma väri ei myöskään suojaan uv-säteilyltä aidon rusketuksen tavoin.
Itserusketus ei aina näytä luonnolliselta
Tekorusketuksen haittapuoli on lähinnä se, että väri ei ole aina toivotunlainen – hetki sitten kerroimme naisesta, joka muuttui itseruskettavasta vihreäksi!
Mahdolliset värivirheet ovat kuitenkin väliaikaisia, ja ne on mahdollista poistaa kotikonstein.
Muista myös solariumissa piilevät vaarat! Tämä nainen jäi koukkuun solariumiin, minkä vuoksi hänelle on tehty jo yli 80 syöpäleikkausta.
Lähde: Popular Science, Duodecim Terveyskirjasto, Time
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.