Perussuomalaisten puheenjohtajan, valtiovarainministeri Riikka Purran blogiinsa kirjoittama puolustuspuheenvuoro sisälsi paljon kritiikkiä mediaa kohtaan. Median edustajat vastasivat arvosteluun Pöllöraadissa.
Riikka Purra väittää blogissaan, että perussuomalaiset ovat tiedotusvälineissä "lainsuojattomia".
– Tässä Riikka Purra on yksiselitteisesti väärässä. Hallituspuolueiden edustajia käsitellään mediassa aina täsmälleen samalla tavalla, se nähtiin jo viime vuonna esimerkiksi [silloisen] pääministeri Sanna Marinin bilekohujen yhteydessä tai korona-altistusjuttujen yhteydessä, Demokraatin päätoimittaja Petri Korhonen sanoo.
– Ihmettelen kovasti, että Purra ei tunnu huomaavan sitä, että valtioneuvoston jäsenyys tuo myös erilaisen vastuun ja suurennuslasin alla olemisen, Korhonen lisää.
Lue lisää: Purra puolustautuu blogissaan – kuvailee itsensä ja perussuomalaisten olleen mediassa "lainsuojattomia": "Meidän kohtelussamme mikään ei ole väärin"
MTV:n politiikan toimittaja Alec Neihum huomauttaa, että perussuomalaisten poliittisissa teemoissa, toimintatavoissa ja retoriikassa on paljon hyvin erilaisia elementtejä kuin niin sanotuilla perinteisemmillä puolueilla.
– Se voi johtaa usein siihen, että journalistiset tuotteet, esimerkiksi haastattelut, voivat näyttää erilaisilta, Neihum sanoo.
Lue myös: HS:n päätoimittaja puolustaa Rydmanin yksityisviestien julkaisua – "Nämä asiat ovat uutisia"
"Ovatko ne kontekstissakaan hirveän kivoja?"
Neihumin mukaan Purran blogikirjoituksessa oli jonkin verran "ihan ansiokasta" mediakritiikkiä. Esimerkiksi se, että Purran sitaatteja olisi revitty irti kontekstista, pitää jossain määrin paikkansa.
– Jokainen kansalainen voi sitten miettiä, ovatko ne kontekstissakaan hirveän kivoja, Neihum sanoo.
Vakavampana virheenä Neihum pitää Purrankin mainitsemia asiavirheitä tämän tekstien siteeraamisessa.
– Artikkeleissa oli pätkiä, joissa Purran siteeraamia kirjoituksia väitettiin tai annettiin ymmärtää Purran itsensä kirjoittamiksi, jolloin se koko asetelma kääntyi täysin päälaelleen, Neihum sanoo.
– Viime vuosina ylipäätään on ollut havaittavissa, että esimerkiksi Julkisen sanan neuvostossa on paljon tapauksia, joissa nimenomaan median omien virheiden korjaaminen tuntuu olevan hyvin vaikeaa. Siinä varmasti ihan jokaisella medialla on peiliin katsomisen paikka. Oli kyse sitten Riikka Purrasta, Sanna Marinista, perussuomalaisista, kokoomuksesta tai kenestä tahansa, niin kyllä olennaiset asiavirheet on korjattava näkyvästi, Neihum toteaa.
Lue myös: Riikka Purran puolustuspuhe ei vakuuttanut Pöllöraatia – "Hänen pitäisi osoittaa vilpittömyytensä, että hän oikeasti irtisanoutuu rasismista"
"Tupataan juoksemaan saman jäniksen perässä"
Demokraatin päätoimittaja Petri Korhonen näkee, että media voisi petrata myös aiheiden pureskelussa.
– Me tupataan juoksemaan aina saman jäniksen perässä hyvin paljon. Lähdetään sopulilaumana aina sen kulloisenkin puheenaiheen perässä miettimättä, onko näistä esimerkiksi uutisoitu aiemmin tai voisiko tähän oikeasti nyt keskittyä hetken aikaa hitaammin, vaikka muut vetävät siitä lööppejä samaan aikaan, Korhonen sanoo.
– Kiireen illuusio tarttuu meihin, tunnistan sen itsessäkin. Harkitsematta uutisoimme hyvin paljon asioita hyvin nopeasti, Korhonen lisää.
Myös Helsingin Sanomien päätoimittaja Laura Saarikoski ajattelee, että keskittyessä yhdestä aiheesta uutisoimiseen moni muu voi jäädä huomiotta. Maahanmuutto ei ole suinkaan ainoa asia, joka kansalaisia kiinnostaa.
– Jollakin tavalla meidän pitäisi pystyä mediana myös avaamaan äänestäjien intressejä ja tarpeita. Esimerkiksi tätä, että tutkimusten mukaan perussuomalaisten äänestäjien yksi suurimmista huolenaiheista on nimenomaan oma elintaso ja talous, Saarikoski sanoo.