Ovensuukyselyt: Olaf Scholzin sosiaalidemokraatit täpärästi AfD:n edellä Brandenburgin vaaleissa

Saksassa liittokansleri Olaf Scholzin sosiaalidemokraatit (SPD) on täpärästi äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) edellä Brandenburgin osavaltion maapäivävaaleissa, kertovat sekä ennusteet että ovensuukyselyt.

Julkisen palvelun televisiokanava ZDF:n illalla julkaistun ennusteen mukaan SPD:n ääniosuus olisi 31,5 prosenttia ja AfD:n 29,3 prosenttia. Yleisradioyhtiöiden yhteistyöorganisaatio ARD:n ennusteen mukaan SPD:n äänisaalis olisi yli 31,1 prosenttia ja AfD:n 29,8, kertoo Tagesschau.

ZDF:n teettämässä ovensuukyselyssä SPD voitti brandenburgilaisten äänistä 32 prosenttia AfD:n jäädessä kakkoseksi 29 prosentilla. ARD:n ovensuukyselyssä SPD sai äänistä 31 prosenttia ja AfD 30 prosenttia.

Jos lopullinen vaalitulos on ovensuukyselyiden mukainen, tulos olisi helpotus Scholzin hallituskoalitiolle, joka on viime aikoina saanut tukkapöllyä kannatuskyselyissä. Saksan seuraavat liittopäivävaalit siintävät jo horisontissa vuoden päässä syksyllä 2025.

Maan pääkaupunkia Berliiniä joka suunnalta ympäröivä Brandenburg on perinteisesti ollut sosiaalidemokraattien vahvaa kannatusaluetta, mutta äärioikeistolainen AfD on ollut viime aikoina nousussa alueella. Saksalaismedian mukaan AfD:lle keskeinen maahanmuuton teema on ollut brandenburgilaisten äänestäjien keskuudessa tärkeä vaaliteema.

Sosiaalidemokraattien linnake

Tappio Brandenburgissa olisi ollut erityisen nöyryyttävä hallituspuolueelle, sillä sosiaalidemokraatit ovat hallinneet osavaltiota katkeamatta aina Saksojen jälleenyhdistymisestä lähtien vuonna 1990. Lisäksi liittokansleri Scholzin oma vaalipiiri on Brandenburgin hallinnollisessa pääkaupungissa Potsdamissa.

Berliini itse ei ole osa Brandenburgia, jonka alueet kuuluivat aikoinaan Itä-Saksaan. AfD:n kannatus on ollut viime aikoina vahvaa entisen Itä-Saksan alueilla. AfD teki aiemmin syyskuussa hyvän tuloksen maapäivävaaleissa Thüringenissä ja Saksissa. Thüringenissä puolue nousi ensimmäistä kertaa historiassaan osavaltion suosituimmaksi, ja Saksissa se tuli vahvaksi kakkoseksi.

Vaalimenestyksestään huolimatta AfD tuskin pääsee valtaan missään osavaltiossa, sillä kaikki valtavirran puolueet ovat kieltäytyneet tekemästä sen kanssa yhteistyötä.

Populismi kuplii Saksassa

AfD:n populistinen ja maahanmuuttajavastainen retoriikka sai tuulta purjeisiinsa viime kuussa Solingenissa tapahtuneesta veitsihyökkäyksestä. Poliisi pidätti syyrialaisen turvapaikanhakijan epäiltynä kolmen ihmisen surmasta ja kahdeksan haavoittamisesta. AfD on onnistunut vetoamaan muun muassa nuoriin äänestäjiin.

Brandenburgissa noin 2,1 miljoonalla yli 16-vuotiaalla oli äänioikeus.

Populismilla on Saksassa ratsastanut myös laitavasemmistolaisen Sahra Wagenknechtin BSW-puolue, joka sai Brandenburgissa ovensuukyselyiden mukaan noin 12 prosenttia äänistä. BSW ajaa yhtäältä vasemmistolaista talouspolitiikkaa ja toisaalta konservatiivista arvopolitiikkaa, kuten maahanmuuton rajoittamista.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 20.56.

Lue myös:

    Uusimmat