Naiset ovat voineet äänestää ensimmäistä kertaa kunnallisvaaleissa Saudi-Arabiassa. Uskonnollista valtaa edustava suurmufti on jo aiemmin ilmaissut huolensa ”oven aukeamisesta pahuudelle”, kun naiset päästetään osallistumaan politiikkaan.
Saudi- Arabian on ainoa maa, jossa naiset eivät saa ajaa autoa, eivät matkustaa ulkomaille, mennä naimisiin, opiskella tai työskennellä talon ulkopuolella ilman miespuolisen holhoojan lupaa. Nyt naiset pääsivät ensimmäistä kertaa käyttämään äänioikeutta.
Viime tammikuussa kuollut kuningas Abdullah päätti vuonna 2011 antaa naisille äänioikeuden paikallisvaaleissa. Samalla naisille haluttiin antaa suurempi rooli myös yliopistoissa ja naisia rohkaistiin mukaan työelämään. Valtakunnallisen Shura-neuvoston paikoista 20 prosenttia varattiin naisille.
Miehet ja naiset erillään
Vain noin 1,5 miljoonaa 20 miljoonasta äänestyskelpoisesta rekisteröityi äänestämään paikallisvaaleissa. Heistä 131 000 on naisia. Alhaista vaali-innokkuutta selittää osin se, että poliittisia puolueita ei ole, laki suitsii kampanjointia tiukasti ja kyseessä ovat vain paikalliset asiat.
Kunnallisvaalien 7000 ehdokkaasta vajaat 900 on naisia.
Mitään riemuvoittoa ei naisille veikata, koska naiset ja miehet eivät ole voineet kampanjoida samoissa tilaisuuksissa. Monilta naisilta ehdokkuus myös evättiin. Samoin pääseminen vaaliuurnille on hankalaa, mikäli holhooja ei tähän suostu.
Iman al-Mashrawi, lastenkirurgi Riadista, pitää tapahtumaa kuitenkin pienenä ja symbolisena askeleena oikeaan suuntaan.
– Olemme äitejä, opettajia, lääkäreitä. Olemme joka puolella maata aivan samoin kuin miehet, hän kertoo uutistoimisto AFP:lle.
Fysioterapeuttina työskentelevä Sara Ahmed pitää äänioikeutta historiallisena.
– Näin me tunnemme olevamme osa yhteiskuntaa ja antavamme sille jotain.
Miten konservatiivisuus ja edistys yhdistetään?
Saudi-Arabia on joutunut miettimään, miten yhdistää uskonto ja moderni maailmanmeno, jota ei kuitenkaan voi suitsia kokonaan ylittämästä maan rajoja.
Naisten äänestäminen paikallisvaaleissa voi olla historiallinen tapahtuma, jos uudistukset jatkuvat. Monet kuitenkin pelkäävät, että maan konservatiivisuus ja demokratian puute estävät tasa-arvon todellisen toteutumisen vielä kauan.