Saudinaisten pitäisi päästä ensi kesänä auton rattiin – pelkona on, ettei yhteiskunta hyväksy muutosta

41202221
Saudinaiset ihailevat Aston Martinia 5. elokuuta.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 29.10.2017 14:33

MTV UUTISET – STT

Vanhoillisuudestaan kuuluisassa Saudi-Arabiassa tuntuvat puhaltavan uudet tuulet. Viime kuussa huomiota herätti päätös sallia naisten ajaa autolla. Tämän ja muiden uudistusten taustavoimana pidetään maan vaikutusvaltaista kruununprinssiä Mohammad bin Salmania.

Pitkään odotettu lupaus ensi kesäkuussa koittavasta ajo-oikeudesta ilahdutti jo etukäteen monia saudinaisia.

– Tämä on mahtavaa, kommentoi asiaa New York Times- lehdelle saudiarabialaisessa yliopistossa professorina työskentelevä Fawziah al-Bakr.

Al-Bakr oli yksi niistä naisista, jotka osallistuivat paljon huomiota saaneeseen mielenosoitukseen vuonna 1990. Lähes 50 naista osoitti mieltään ajamalla autolla ympäri pääkaupunki Riadia, minkä vuoksi heidät pidätettiin. Osa heistä myös menetti työpaikkansa.

– Siitä päivästä lähtien naiset Saudi-Arabiassa ovat pyytäneet lupaa ajaa, ja nyt lupa vihdoin saatiin, al-Bakr riemuitsi.

Naiset saavat olla ehdolla vaaleissa, mutta eivät hankkia passia ilman lupaa

Mitä saudiarabialaiset naiset voivat tehdä? 

  • Äänestää paikallisvaaleissa. Naiset saivat äänestää ensimmäisen kerran paikallisvaaleissa vuonna 2015. He saivat myös olla ehdolla ja kampanjoida. Ehdolla olevat naiset eivät kuitenkaan saa esimerkiksi puhua miesäänestäjille.
  • Hankkia koulutuksen yliopistosta. Vuonna 2015 tehdyn hallituksen raportin mukaan yliopistoissa opiskelee enemmän naisia kuin miehiä.
  • Harrastaa urheilua ja osallistua olympialaisiin. Vuonna 2012 Saudi-Arabia lähetti olympialaisiin kaksi naista ja vuonna 2016 kuusi naista.

Mitä eivät voi? 

  • Mennä naimisiin, erota, matkustaa, hankkia työpaikkaa tai mennä kiireettömään leikkaukseen ilman holhoojansa lupaa.
  • Keskustella vapaasti toisen sukupuolen edustajien kanssa ja tapailla heitä. Poikkeuksena ovat kuitenkin esimerkiksi sairaalat ja pankit.
  • Esiintyä julkisesti ilman täyspitkää abaya-vaatetta.
  • Saada lastensa huoltajuutta erossa sen jälkeen, kun pojat ovat täyttäneet 7 ja tytöt 9 vuotta.
  • Hankkia henkilöllisyyspapereita tai passia ilman holhoojan lupaa.
  • Syödä ravintolassa, jossa ei ole erikseen perheille tarkoitettua aluetta. Perhealueet ovat erillään alueista, joilla miehet syövät ravintolassa.
  • Saada yhtä isoa perintöä kuin veljensä. Sharia-lain mukaan nainen saa puolet siitä, mitä hänen veljensä saa perinnöstä.

Lähde: CNN.

Päätös on kuitenkin herättänyt myös vastustusta saudiarabialaisten miesten keskuudessa.

– (Ajo)kielto voidaan poistaa, mutta miehiä ei voi pakottaa sallimaan siskojensa ja vaimojensa ajaa, kommentoi asiaa uutistoimisto AFP:lle taksifirman omistava mies Riadista.

– Perheen päänä minä teen päätökset, eivät naiset, nimettömänä asiaa kommentoinut mies jatkoi.

– Vannon Jumalan nimeen, poltan hänet ja hänen autonsa, sanoi toinen saudiarabialainen mies internetissä julkaistulla videolla.

Poliisi pidätti videolla esiintyneen miehen syyskuun lopulla.

”Laki toimeenpannaan keinolla millä hyvänsä"

Saudi-Arabiassa käytössä olevan holhoojajärjestelmän mukaan miehellä on oikeus päättää naisen asioista. Holhooja on joko naisen aviomies, isä tai muu lähisukulainen.

Naiset ovat pelänneet, että vaikka maan hallinto antaisi heille luvan päättää autoilustaan, eivät he holhoojiensa takia kuitenkaan ratin taakse pääse. Huolena on ollut myös se, ettei naisia päästetä läpi ajokokeesta.

Saudi-Arabian hallinto on pyrkinyt varmistamaan, etteivät pelot toteudu. Maahan aiotaan tuoda naispuolisia ajo-opettajia ulkomailta, ja suunnitelmissa on perustaa pelkästään naisille suunnattuja autokouluja. Sisäministeriö on myös vakuuttanut, että laki toimeenpannaan keinolla millä hyvänsä.

Hallinnon lisäksi myös mediassa on pyritty tuomaan esille muutoksen hyviä puolia. Esille on nostettu muun muassa asian taloudellinen puoli: perheiden ei enää tarvitse palkata naisille kuljettajia, koska he voivat itse ajaa.

Saudi-Arabia on ollut maailman viimeinen maa, jossa naiset eivät ole saaneet autoilla.

0:55img

Kruununprinssi vetää uudistuskampanjaa

Saudi-Arabiassa on meneillään 32-vuotiaan kruununprinssi Mohammadin kampanja, jonka myötä arkkikonservatiivisessa maassa on tehty useita uudistuksia. Vuoteen 2030 yltävän kampanjan taustalla on tarve varmistaa, että aiemmin pelkästään öljyyn luottanut maa säilyy vauraana myös tulevaisuudessa. Tavoitteena on muun muassa saada suurempi osa naisista mukaan työelämään.

– 70 prosenttia Saudi-Arabian väestöstä on alle 30-vuotiaita, emmekä aio kuluttaa seuraavaa 30:tä vuotta elämästämme tuhoisien ideoiden parissa, prinssi sanoi kansainvälisille sijoittajille viime tiistaina.

Mohammad myös lupasi palauttaa maahan sallivamman tulkinnan islamista.

– Palaamme siihen, mitä olimme aiemmin -- maltillisen islamin maa, joka on avoin kaikille uskonnoille ja maailmalle, kruununprinssi sanoi.

Lähteet: AFP, CNN, Guardian, BBC, New York Times

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat