Tiistaina käynnistyvän jääkiekon SM-liigan tuomaritoiminnan tulkintoihin on tullut päivityksiä uuden kauden kynnyksellä. Liiga sisällyttää tarkennuksiin ensi kertaa myös taklattavan vastuun pään ja niskan alueelle kohdistuvissa kontakteissa.
Liiga tiedottaa tehneensä seuroilta saadun palautteen perusteella viilauksia tuomaritoiminnan painopistealueisiin. Niiden avulla kaukalossa halutaan tuoda entistä enemmän esiin taitoa ja vauhtia sekä mahdollistamaan pelaajille rohkean, mutta puhtaan kamppailupelaamisen.
LUE MYÖS: SM-liiga uudistaa kurinpitosääntöjään – myös päähän kohdistuneiden taklauksien linjaan viilauksia
Kauden 2023–24 tuomaritoiminnan painopistealueiksi Liiga nostaa estämisen, kiinnipitämisen, poikittaisten mailojen sekä pään ja niskan alueelle suuntautuneiden taklausten kitkemisen.
Estämisen osalta puututaan entistä tarkemmin niin sanottuihin myöhäisiin taklauksiin, joissa taklattava pelaaja on jo luopunut kiekosta. Poikittaisissa mailoissa erityistä huomiota kiinnitetään takaa päin tuleviin lyönteihin, joilla pyritään irrottamaan pelaaja kiekosta.
1:10
Päähän kohdistuvissa taklauksissa Liigan uudet tulkinnat tuovat vastuuta myös taklattavalle. Jos pelaaja vetää viime hetkellä päätään alas tai sivulle, eikä taklaaja voi välttää vartalossa kiinni olevilla käsillä taklattavan päähän osumista, tilanteessa ei ole rikettä.
Sen sijaan voimakkaasti alhaalta ylöspäin suuntautuvissa taklauksissa, joissa osuma tulee muiden vartalonosien kautta suurella voimalla päähän, on tulkinnan mukaan kyse päähän kohdistuneista taklauksista.
(juttu jatkuu videoiden jälkeen)
2:46
2:22
Korkea maila ja maalivahdin häirintä
Tulkintalinjan muutoksia on tullut myös muun muassa korkean mailan tilanteisiin ja maalivahdin häirintään. Jatkossa korkeasta mailasta ei tuomita rangaistuksia, jos mailasta osuman saanut pelaaja on selvästi peliasennossaan alhaalla tai maila nousee tahattomasti ylös rikkeen tehneen pelaajan kampituksen tai koukkaamisen seurauksena.
Maalivahdin häirinnässä tulkinnassa ratkaisevaan asemaan nousee kontaktikohta eli onko kontakti pelaajan ja maalivahdin välillä tapahtunut maalialueella vai sen ulkopuolella. Se noudattelee Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntötulkintaa, jonka mukaan millainen tahansa kontakti, joka vaikuttaa maalivahdin liikkumiseen tai kykyyn torjua laukausta maalialueellaan, aiheuttaa maalin hylkäyksen.
Myös maalivahdin alueen ulkopuolella tapahtunut selvästi tarkoituksellinen tai varomaton kontakti maalivahtiin johtaa maalin hylkäämiseen.